Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Gaming 16 okt 2018

PlayStation 5: vijf dingen die wij en jij (niet) willen zien

Sony heeft laten weten bezig te zijn met de opvolger van de PlayStation 4, de komst van de PlayStation 5 is dus zo goed als zeker. Dat de console een fysieke versie gaat worden overigens ook. Hoog tijd om onze verwachtingen van de console op een rijtje te zetten. Wat vonden we ruk aan de PlayStation 4 en moet zonder enige twijfel veranderen voor de PlayStation 5? Dit zijn de vijf dingen die je wilt zien bij de nieuwe PlayStation 5.

#1 Backwards Compatibility 

Backwards Compatibility is een feature die de PlayStation 5 minstens moet hebben. De Xbox One had dit al tot zijn beschikking waardoor oude games gewoon gespeeld konden worden. De PlayStation 4 heeft dit niet, maar komt er nog aardig mee weg. Op het moment dat de nieuwe console van Sony het daglicht zit, is dit niet meer het geval. De games van de PlayStation 4 zijn niet alleen duurder dan de PS3 games, maar anno 2018 is het een onmisbare functie.

We willen PlayStation 1 klassiekers spelen op onze nieuwe PS5, Killzone uit de kast trekken van de PlayStation 2 en PlayStation 3 games spelen zonder een Now-abonnement aan te schaffen. De Xbox One familie heeft dit zonder enige moeite kunnen doen, dus Sony kan en mag niet achterblijven met hun nieuwe console.

#2 Gebruiksvriendelijke PS Now (downloads)

We hadden het net kort al eventjes over de PS-Now service voor je PlayStation 3 games. Dat we het abonnement niet aan willen schaffen om deze te spelen, heeft overigens een reden. Naast het feit dat betalen voor games die je al eens gekocht hebt een hele gekke constructie is, werkt het simpelweg niet. Je kunt zeggen wat je wilt, maar voor de PS-Now heb je bijzonder goed internet nodig. Nu hebben wij dit, maar zijn er genoeg gamers die dit niet hebben. En dan hebben we het niet over het crappy-ass internet waar sommige mensen nog mee struggelen. Wanneer je beschikt over een “normale” snelheid internet, is het spelen van games bijna onmogelijk. Heb je de juiste snelheid wel en zakt je internet in? Zeg dan maar dag tegen je gameplay.

PlayStation Now

Haal je als Sony zijnde je Backwards Compatibility uit je console, omdat je PlayStation Now hebt. Zorg dan op z’n minst dat het gebruiksvriendelijk is en werkt. PlayStation Now heeft een flinke upgrade nodig. Minder sterke internetconnectie om te kunnen spelen en werken met offline downloads. Games die je, door je abonnement, gewoon offline kan spelen. Dit is sinds kort het geval bij PlayStation 4 games, maar PlayStation 3 games missen nog steeds de functie. Het wordt hoog tijd dat dit, met de komst van de PlayStation 5, opgelost gaat worden.

#3 Meer dan genoeg opslagcapaciteit

Iedereen die een PlayStation 4 thuis heeft staan heeft het al lang en breed door: de opslagcapaciteit is veel te klein. Het maakt niet uit of je de 1TB of 2TB versie van de console koopt: het moment is snel daar dat je opslag vol zit. Games worden groter en groter, iets wat in de nabije toekomst niet snel zal veranderen. Uiteraard is het geheugen met een harde schijf uit te breiden, maar in principe zou dit niet de bedoeling moeten zijn. We weten dat een grote opslagcapaciteit ervoor kan zorgen dat de console duurder wordt, maar games worden met het jaar ook groter. Dit zou dus niet moeten kunnen. De PlayStation 5 zou minimaal 2TB moeten bieden, met een mogelijkheid om tot 5TB uit te breiden. Het is vervolgens de taak van Sony om dit betaalbaar te maken of om ervoor te zorgen dat games minder ruimte in beslag gaan nemen.

#4 Platform Cross-play

Console exclusives maken vandaag de dag de dienst uit. Games als Horizon: Zero Dawn, Detroit: Become Human en Spider-Man waren het grote succes van de console. Terecht, want deze games waren fantastisch. Maar wanneer dit soort elementen de consoles uit elkaar halen, is die exclusieve multiplayer zooi niet meer nodig. PlayStation spelers moeten gewoon Call of Duty kunnen spelen met mensen met een Xbox. Iets wat op dit moment al wel mogelijk is met Fortnite. De onderscheiding is een tijdje leuk geweest, maar dat is nu toch echt over. Games worden duurder, games worden groter en we streamen games (als het werkt). Het is tijd voor verandering en de komst van PlayStation 5 lijkt ons een mooi moment om daarmee te beginnen.

#5 4K ondersteuning (dus GEEN Pro)

We willen 4K ondersteuning bij de “normale” PlayStation 5. We willen alles zien, behalve een verdomde PRO versie. Games, die toch al duur zat zijn, zien er opeens een stuk slechter uit wanneer je hem op je “doodgewone” PlayStation speelt. De onderscheiding is belachelijk en achterhaald. Stop je goede techniek gewoon in de standaard PlayStation, verkoop twee jaar later een slim-variant en op naar de volgende!

Reageer op artikel:
PlayStation 5: vijf dingen die wij en jij (niet) willen zien
Sluiten