Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 14 okt 2019

PlayStation Now: ein-de-lijk goed genoeg om te proberen

Het streamen van games is iets dat al een paar jaar mogelijk is. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat we op het niveau zaten waar we nu zijn. 2019 lijkt de definitieve doorbraak te zijn van het streamen van je games, wat met name komt door Google Stadia, dat later dit jaar komt. Sony heeft al een paar jaar PlayStation Now, maar dat platform lijkt nu pas echt de moeite waard te zijn.

PlayStation Now is nu de moeite waard

PlayStation Now had tot een maand geleden twee problemen. Ten eerste was het prijzig. Je betaalde 14,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar. Die prijs is nu mooi gedaald. Nu kun je voor 9,99 euro per maand, 24,99 euro per kwartaal of 59,99 euro per jaar er gebruik van maken. Met die laatste optie betaal je dus vijf euro per maand voor de service.

Het tweede probleem was de content. Er zijn zeker leuke games te vinden op PlayStation Now, maar het is met name een service die geschikt was als een bibliotheek. Daar is nu ook verandering in gekomen. Elke maand worden er een paar echt goede games aangeboden op de service, die je vervolgens dan drie maanden lang er op kunt spelen, voordat ze weer verdwijnen. Op dit moment kun je zodoende God of War, GTA 5 en Uncharted 4 spelen. En daar komen dus in november weer andere games bij die dan drie maanden lang speelbaar zijn.

God of War PlayStation 4
God of War is nu speelbaar via PlayStation Now (Afbeelding: PlayStation)

Toch blijft PlayStation Now voornamelijk een service die geschikt is voor de iets minder fanatieke gamer. Wanneer je games op dag één in huis wilt hebben, dan is de service niet voor je geschikt. Het zijn nog altijd games die iets ouder zijn. Maar wanneer jij je spelcomputer koopt voor FIFA en Call of Duty en je daarnaast nog wel iets extra’s wilt beleven is PlayStation Now echt perfect. Er zijn op dit moment meer dan 700 games beschikbaar, waarvan er denk ik maar iets van dertig echt de moeite waard zijn. Dertig games spelen voor een jaarbedrag van 60 euro betekent dat je maar iets van 2 euro per game neerlegt.

Gelijk spelen

Een ander voordeel is dat je gelijk kunt spelen. Nou ja, het opstarten van een game duurt vaak iets minder dan een minuutje, maar dat is nog altijd een schijntje in vergelijking met de tijd die je kwijt bent met het downloaden en installeren van een game. Het streamen heeft echter wel het nadeel dat het net iets minder mooi is. De bitrate bij het streamen zorgt er voor dat omgevingen minder scherp zijn. Bij de meeste games is dat niet echt een probleem, maar als je een game speelt die voornamelijk draait om de visuele pracht en praal, dan zie je dat het gewoon wat korrelig is. En dat is toch jammer. Bij de meeste PlayStation 4-games kun je dit probleem dan wel weer tackelen door de game op de harde schijf te installeren. Op die manier speel je de game zoals je elke andere game op de PlayStation 4 met de uitzondering dat je er dus niet extra voor betaalt.

PlayStation Now
Speel je PS4-games op een laptop (Afbeelding: PlayStation)

Speel je een game online? Dan hoef je via PlayStation Now niet een apart PlayStation Plus-abonnement hebben. Ook hieruit blijkt dat de service vooral geschikt is voor nieuwkomers. Je kunt dan gelijk losgaan met The Elder Scrolls Online, Rocket League of één van de vele andere games die een online modus hebben. Dat maakt het dus wel wat makkelijker.

De potentie in PlayStation Now is groot. Naast dat je het op de PlayStation 4 kunt beleven, is de service ook speelbaar via de pc. Dat laatste is dus ideaal wanneer je geen PlayStation in huis hebt staan. De grote vraag is echter of het nog breder getrokken gaat worden. De iPhone, iPad en Android-smartphones beschikken nu over de mogelijkheid om er een PlayStation 4-controller aan te koppelen. Als de service daarop beschikbaar zou zijn en je de mogelijkheid zou hebben om altijd en overal een game als God of War te kunnen spelen voor 59,99 euro per jaar, dan heb je als Sony een echt goed verhaal. Momenteel is de service vooral geschikt voor de minder fanatieke gamer of voor hen die graag de keuze hebben uit honderden games om op een druilige zondag te spelen.

Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
PlayStation Now: ein-de-lijk goed genoeg om te proberen
Sluiten