Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 28 mei 2017

Haal je eigen slimme muurboerderij in huis met Plenty

Waar de mens heel behendig is in het bedenken en creëren van nieuwe dingen, is er één ding dat we helaas niet kunnen vermeerderen: de beschikbare oppervlakte van de planeet. Omdat er steeds meer mensen bijkomen, moeten er ook steeds meer gewassen worden verbouwd. Dit neemt uiteraard meer kostbare grond in beslag. De oplossing is of dat de wereldpopulatie weer vermindert, of het idee van het Amerikaanse bedrijf Plenty om de gewassen verticaal te gaan verbouwen.

Drastische transformatie van gewassen verbouwen

Plenty is een startup uit San Francisco en heeft als doel de manier waarop gewassen worden geproduceerd drastisch te transformeren. Het bedrijf heeft al enkele wanden van zes meter hoog gebouwd, waarop verschillende planten en kruiden kunnen groeien. De torens zijn onder andere bezaaid met speciale soorten basilicum, bieslook, mizuna, rode kool en Siberische boerenkool. Dit zijn planten die vaak niet in de supermarkt te koop zijn, omdat de verbouwingskosten relatief hoog zijn.

Plenty muur boerderij

Plenty boerderijen duurzamer en efficiënter

Plenty CEO en medeoprichter Matt Barnard geeft aan dat wanneer je niet meer afhankelijk bent van de zon dit het werk veel makkelijker maakt. Mensen en machines kunnen dan ook sneller en efficiënter werken. Plenty beweert dat met de torens gewassen tot 350 keer effectiever kunnen worden verbouwd dan op traditionele boerderijen. Daarbij kosten de boerderijen van Plenty ook veel minder energie en ruimte. Barnard gelooft dat wanneer het binnen verbouwen van gewassen is geperfectioneerd, dit een veel duurzamer systeem zal zijn dan de huidige methodes.

Plenty

Gewassen torens dichtbij grote steden

Plenty heeft als doel om de verticale boerderijen in de buurt van grote steden te gaan neerzetten en te integreren in de bestaande distributieketen. Doordat de gewassen dicht bij de stad worden verbouwd, kunnen ze ook sneller geleverd worden. Dit zorgt ervoor dat de gewassen van betere kwaliteit zijn en meer smaak en voedingsstoffen bevatten dan gewassen die veel langer onderweg zijn. Ook zal gekeken worden naar de mogelijkheid om de boerderijen op zonne energie te laten werken.

Hoewel de plannen dus voorlopig nog gericht zijn op de gewassen industrie, is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst ook kleine muurtjes voor in huis beschikbaar zullen zijn. Op die manier zouden consumenten ook thuis tegen de muur planten kunnen verbouwen. Tot die tijd moeten we het doen met systemen als de LeGrow plantenbakken, welke je plantjes ook binnenshuis van zon voorzien.

Reageer op artikel:
Haal je eigen slimme muurboerderij in huis met Plenty
Sluiten