Plug and wait: BeoPlay A3 van Bang & Olufsen (review)

Ze schieten als paddestoelen uit de grond; allerhande devices om het crappy geluid van je iPad of andersoortige tablet enigszins te upgraden. We zijn de eerste om te onderkennen dat alleen een tablet inderdaad ontoereikend is om je huiskamer te vullen met warm geluid. Een beetje knappe speaker is wat dat betreft onmisbaar. Bang & Olufsen is al een tijdje bezig om de iPad-gebruiker te voorzien van dergelijke speakers. Zo ook de BeoPlay A3 (rond de 500 euro). We namen er eentje mee naar huis om te testen.

Belofte

Volgens B&O is de BeoPlay A3 de ultieme iPad-dock om thuis te genieten van vol geluid op de iPad. Het geluid moet je speakers overbodig maken, daarnaast heb je een handige dock voor je iPad die door de vormgeving op verschillende manieren op een tafel of in een kast is te plaatsen. Bovendien wordt de iPad gelijktijdig opgeladen en wordt vijf uur batterijvoeding gegarandeerd.

Unboxing/Specs

Het frame van de A3 is gemaakt van aluminum en weegt slechts anderhalve kilo. Het design is dermate stijlvol dat je bijna zin krijgt om je iPad erin te schuiven. Op het apparaat geen overbodige knoppen, slechts on/off en volume. Het apparaat is in wezen een driepoot die je derhalve met een licht tikje een andere kant kunt laten overhellen. De A3 is uitgerust met een 2″ woofer en 0,5″ tweeters wat een geluid van 60HZ oplevert.

Gebruik

Of het eraan lag dat wij een zogeheten recensie-exemplaar aan het testen waren, die dus al regelmatig was gebruikt, is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat het een flinke tijd duurde voordat we de A3 daadwerkelijk aan de praat kregen. Niks plug&play, maar plug&wait&wait&wait&wait en dan pas play. Of je de A3 helemaal vol moest laden vooraleer te gebruiken werd ook niet duidelijk. En wanneer een apparaat een groen in plaats van rood/oranje lampje toont, zou je denken dat hij klaar is om te gebruiken, maar niets was minder waar.

Dat de iPad gelijktijdig wordt opgeladen zodra je ‘m in de A3 stopt, is niet handig. Liever wordt alle beschikbare energie besteed aan het versterken van de muziek. Wat betreft het geluid waren we ook niet heel erg verrast. Prima geluid, maar niet dusdanig dat we steil achterover sloegen. Het is zeker niet afdoende voor een klein huisfeest in ieder geval. Dertien-in-dozijn-geluid, bestaat die term?

Conclusie

Het zal niet zonder reden zijn dat de A3 inmiddels al voor de helft van de oorspronkelijke aanschafprijs is te verkrijgen op hun eigen site. Oorspronkelijk kostte het apparaat meer dan de iPad zelf. Maar ook voor de huidige prijs van 270 euro willen we de BeoPlay A3 niet aanraden. Sowieso is-ie niet compatible met de iPad 4 en gaat het met de iPad 3 ook niet al te gemakkelijk. Daarnaast kun je alleen een iPad aansluiten (wat wel zal moeten van Apple) maar een aux-ingangetje had al een slok op een borrel hebben gescheeld zodat ook de iPhone of ander mp3-apparaat kon worden aangesloten en je dus veel meer waar voor je geld had gekregen.

Reageer op artikel:
Plug and wait: BeoPlay A3 van Bang & Olufsen (review)
Sluiten