Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Culture 11 juli 2017

Podcast Tuesday: intrigerende en behapbare stukjes die je niet tijdens de geschiedenisles hoort

We horen bijna altijd dezelfde verhalen als het om geschiedenis gaat. En dat terwijl er juist zoveel fascinerende verhalen verteld kunnen worden. Memory Palace brengt daar verandering in.

Podcast Tuesday

Podcasts zijn ontzettend verslavend. Ze zorgen ervoor dat je heerlijk kunt ontspannen, of ze kunnen je juist veel leren. Van grootse producties tot kleine verhaaltjes: In Podcast Tuesday maken wij je wegwijs in dit fascinerende medium. Deze week: Memory Palace.

Memory Palace: korte verhalen uit de geschiedenis

Veel podcasts duren langer dan een uur. Dat is hartstikke fijn als je bijvoorbeeld lang onderweg bent naar je werk. Zo kun je helemaal in een verhaal duiken. Dat maakt podcasts echter tegelijkertijd vrij ontoegankelijk.

Ben je naar iets korters op zoek? Dan bespreken we deze week de ideale podcast voor jou: Memory Palace. Had jij vroeger zo’n geschiedenisleraar die niet tientallen jaartallen door de strot douwde, maar echt fascinerende verhalen vertelde?

De meeste afleveringen zouden direct verfilmd kunnen worden.

Dat is precies wat Memory Palace doet: wonderbaarlijke en intrigerende verhalen vertellen. Allemaal hebben ze een ding gemeen: ze spelen zich af in het verleden en zijn waargebeurd.

Vaak gaat het om gebeurtenissen die je niet in geschiedenisboeken tegen zal komen. Memory Palace zoomt in op de levens van omstanders, de stemmen die je zelden of nooit hoort. De kleine dingetjes die juist weten te fascineren.

Geen saaie geschiedenisles

Het voelt dan ook nooit als een saaie geschiedenisles. Sterker nog, dat het om een stukje geschiedenis gaat is altijd bijzaak. De meeste afleveringen zouden direct verfilmd kunnen worden.

Onze favoriete aflevering vertelt bijvoorbeeld het verhaal van Duitse krijgsgevangenen die gevangen werden genomen in een onderzeeër. Vervolgens probeerden ze uit de gevangenis te ontsnappen door een tunnel te graven.

Elk verhaal is fascinerend, en wordt vaak binnen een kwartiertje verteld. Je zit er dus meteen helemaal in, zonder dat je meteen een dagdeel moet reserveren in je agenda. Bovendien is Memory Palace vrij intiem: geen overdreven jingles en extraatjes, maar gewoon een goed verhaal. Wat heb je nog meer nodig? Op Memory Palace staan meer dan honderd afleveringen op je te wachten.

Ze staan allemaal op zichzelf, dus kies lekker uit wat jou interesseert. Ben je toch meer van de wetenschap? Check dan de Podcast Tuesday van vorige week!

Reageer op artikel:
Podcast Tuesday: intrigerende en behapbare stukjes die je niet tijdens de geschiedenisles hoort
Sluiten