Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 26 apr 2018

De intrigerende verhalen achter alledaags design

Elk product is door iemand ontworpen. Achter elk design zit een verhaal. Die verhalen worden op een verslavende wijze verteld in de podcast van deze week: 99% Invisible.

Podcast Tuesday

Podcasts: elke week komen er honderden uit. Dat maakt het helaas lastig om je een weg te banen door het aanbod. In Podcast Tuesday maken wij je wegwijs in dit fascinerende medium. Deze week: 99% Invisible.

99% Invisible: design is overal

Design is iets wat een grote rol speelt in ons leven. Het apparaat waarop je dit artikel leest heeft een bepaald uiterlijk, een specifiek formaat. Hetzelfde geldt voor de browser waarmee je dit artikel hebt geopend.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het beste design zit juist in de dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt. Een lantaarnpaal, het Coca Cola-logo, een koffiezetapparaat. Toch heeft iemand daar lang over nagedacht.

99% Invisible Podcast Tuesday

In 99% Invisible ligt de focus op de verhalen achter die designs. Host Roman Mars neemt je in de korte afleveringen mee door werelden waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Elke aflevering duurt tussen de acht en dertig minuten, dus je bent er niet een dagdeel mee bezig.

Dat komt vooral door hoe 99% Invisible in elkaar steekt. Geen ellenlange intro’s of oneindige gesprekken, maar een slick in elkaar gezette podcasts met subtiel toegepaste geluidseffecten.

Intrigerende verhalen achter alledaagse producten en voorwerpen

Vaak draait design niet eens om een fysiek product, maar om de ervaringen van mensen. Neem bijvoorbeeld aflevering 76, over de opkomst van auto’s.

Nu is het doodnormaal dat ze overal staan, maar ooit waren ze nieuw. Voor de eerste 25 jaar van de vorige eeuw werden ze door het publiek gezien als moordmachines.

99% Invisible Podcast Tuesday

Duizenden kinderen overleden als gevolg van auto-ongelukken. Men was immers gewend om zorgeloos op straat te spelen. Autofabrikanten wisten middels goede PR het juist te doen lijken alsof iedereen fan was van de revolutionaire machines.

Moeders van slachtoffers droegen witte sterren, uit protest tegen het ‘satanische kwaad’. Ondertussen zette de autoindustrie ze weg als idioten. Auto’s vermoorden geen kinderen, dat doen de mensen zelf, aldus de grote spelers.

Een soort museum van design en de verhalen erachter, in podcast-format. 99% Invisible is niet voor niks al jarenlang een van de meest geluisterde podcasts.

Dit is slechts een voorbeeld van een aflevering. In een andere aflevering hoor je het verhaal achter I Love New York, het dollarteken of andere moderne designs die ons leven kleuren.

Museum van design

Dat maakt 99% Invisible zo boeiend: de show is ontzettend afwisselend. Alle afleveringen hebben echter een ding in gemeen: ze vertellen een mooi verhaal dat je nergens anders zult tegenkomen.

Een soort museum van design en de verhalen erachter, in podcast-format. 99% Invisible is niet voor niks al jarenlang een van de meest geluisterde podcasts. Er zijn weinig shows die aan dit niveau kunnen tippen.

Hier kun je alle afleveringen checken. Ze zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zodat je al snel bij onderwerpen uitkomt die jou boeien. Enjoy!

Heb je meer interesse in maffiabazen of corrupte politici? Check dan de Podcast Tuesday van vorige week. Of lees waarom fouten ontzettend belangrijk zijn voor design en innovatie.

Reageer op artikel:
De intrigerende verhalen achter alledaags design
Sluiten