Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 augustus 2017

Podcast Tuesday: slimmer worden in een kwartiertje

De wereld van filosofie wordt vaak als ontoegankelijk ervaren. Hartstikke zonde, want de boeiende materie is juist zeer behapbaar. Althans, mits het op een vermakelijke manier wordt gebracht. Laat dat nou net zijn waar de podcast van deze week in uitblinkt: Philosophy Bites.

Podcast Tuesday

Podcasts: elke week komen er honderden uit. Dat maakt het helaas lastig om je een weg te banen door het aanbod. In Podcast Tuesday maken wij je wegwijs in dit fascinerende medium. Deze week: 99% Invisible.

Philosophy Bites: behapbare stukjes filosofie

De grote kracht van podcasts is dat ze een diepgang bieden die je tegenwoordig zelden tegenkomt. Op het internet moet alles kort, simpel en behapbaar zijn. Onze aandachtspanne is om van te huilen.

Podcasts vormen een welkome uitzondering op die regel. Ja, er zijn korte podcasts, maar meestal bieden ze juist een platform voor diepe gesprekken, uitgebreide verhalen en speciale ideeen. Soms wordt daarbij echter helaas de toegankelijkheid uit het oog verloren. Diepgang is niet per definitie positief. Sommige podcasts weten de perfecte middenweg te vinden.

Podcast Tuesday philosophy bites

Maak kennis met Philosophy Bites, een podcast die elke week diepgang weet te bieden. Altijd toegankelijk voor de doorsnee leek. En dat in slechts vijftien minuten! Ach, we moeten ergens beginnen met onze aandachtsspanne trainen.

Filosofische theorien, overpeinzingen en discussies: hosts David Edmonds en Nigal Warburton weten het keer op keer toegankelijk en interessant te maken. Soms lekker actueel aan de hand van een nieuwtje, maar meestal tijdloos en altijd relevant.

Na meer dan driehonderd afleveringen weten David en Nigal precies hoe ze het tempo erin kunnen houden.

Elke keer zit er weer een andere expert bij. Daardoor is het format herkenbaar, maar is de show ook weer elke week totaal anders. Elke gast brengt namelijk zijn eigen achtergrond met zich mee. Dat leidt tot boeiende gesprekken.

Het grootste voordeel van Philosophy Bites is dat het nooit lang ergens blijft hangen. Dat kan ook niet, want het zijn Bites, oftewel: korte stukjes. Na meer dan driehonderd afleveringen weten David en Nigal precies hoe ze het tempo erin kunnen houden.

Podcast Tuesday philosophy bites

De ene keer gaat het over de filosofie achter oorlogen, de andere keer zit je te luisteren naar boeiende verhalen over je hersenen. Dankzij het flinke aantal afleveringen zit er voor iedereen wel wat tussen. Ze staan geheel los van elkaar, dus scroll er vooral doorheen en selecteer onderwerpen die je boeien.


Hier kun je alle afleveringen van Philosophy Bites vinden. De hosts hebben ook verschillende boeken over het onderwerp geschreven, die ook aan te raden zijn.

Heb je meer interesse in maffiabazen of corrupte politici? Check dan deze Podcast Tuesday. Of lees waarom fouten ontzettend belangrijk zijn voor design en innovatie.

Reageer op artikel:
Podcast Tuesday: slimmer worden in een kwartiertje
Sluiten