Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 8 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Podcast Tuesday: het verhaal achter je favoriete muziek

Weet je wat je favoriete muziek nog beter kan maken? Het verhaal erachter. Hoe wordt een nummer opgebouwd? In de compacte afleveringen van Song Exploder beleef je het zelf.

Podcast Tuesday

Podcasts zijn ontzettend afwisselend. Ze bestaan in alle soorten en maten. Van intieme gesprekken tot grootse producties met muzikale begeleiding. In Podcast Tuesday maken wij je wegwijs in dit fascinerende medium. Deze week: Song Exploder.

Het verhaal achter je favoriete muziek

Muziek bestaat vaak uit veel lagen. Verschillende instrumenten, zangpartijen, effecten: alles komt samen in een nummer. Met een beetje geluk weet het eindresultaat indruk te maken als een geheel.

Dan heb je haast niet meer door hoeveel werk er in een nummer kan gaan zitten. Dat is een compliment aan de artiest in kwestie, maar ergens is het ook zonde.

Song Exploder Podcast Tuesday

Juist de opbouw van een nummer kan ervoor zorgen dat je het eindresultaat meer kunt waarderen. Het is nog interessanter als je favoriete artiest over het proces vertelt. Helaas gebeurt dat zelden.

Treur echter niet langer, want Song Exploder komt dat gat vullen. Deze fascinerende podcast gaat al meer dan honderd afleveringen mee.

Elke aflevering is vrij kort en behapbaar, maar weet toch een compleet verhaal te vertellen. Steeds is weer een andere artiest te gast. En dan hebben we het niet alleen over onbekende nieuwkomers, maar ook grootheden zoals U2, Iggy Pop en Björk.

Song Exploder Podcast Tuesday

Ze kiezen een nummer uit, vaak hun nieuwe single, en bouwen het laag voor laag op. Vaak begint het met een simpele beat, die langzaam opgebouwd wordt. Dan wordt een piano toegevoegd, of een gitaar. Ondertussen vertellen ze over het proces.

Wat hun bedoeling was, hoe ze tot bepaalde keuzes kwamen en alle grappige verhalen achter een bepaald nummer. Het is een hele relaxte sfeer. Aan het einde hoor je nog eens het hele nummer, wat na alle lagen gehoord te hebben een vrij bijzondere ervaring is.

In Song Exploder is de artiest zelf aan het woord

Wat Song Exploder zo bijzonder maakt, is dat de artiest zelf enkel aan het woord is. Host Hrishikesh Hirway stelt wel vragen, maar die worden eruit geknipt.

Muziek Metallica Podcast Tuesday Song EXploder

Daardoor wordt het een soort monoloog. Alt-J, de Gorillaz en Norah Jones vertellen je over hun nieuwe nummer, terwijl het nummer op de achtergrond wordt opgebouwd.

Het is een intieme luisterervaring die opvallend goed de unieke mogelijkheden van het medium uitlicht. Het is een stukje diepgang dat je normaal zelden in een bandinterview tegenkomt, zonder dat het ontoegankelijk of langdradig wordt.

Opeens ga je anders tegen je favoriete muziek aankijken. Dat is de grote kracht van Song Exploder. Een breed scala aan grote namen is al te gast geweest, dus scroll vooral even door deze lijst om je favoriete artiesten uit te kiezen.

Probeer soms ook uit je comfort-zone te stappen. Juist door een artiest te kiezen die je niet kent, kun je soms opeens nieuwe muziekstijlen leren waarderen.

Houd je van bizarre moordzaken? Check dan de Podcast Tuesday van vorige week. Lees ook alles wat je moet weten over microdosing LSD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Podcast Tuesday: het verhaal achter je favoriete muziek
Sluiten