Podcasts voor dummies: wat is een podcast en hoe werkt het?

De podcast is niet meer weg te denken van het internet. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat is een podcast eigenlijk? En hoe luister je er een?

Voor wie het gênant vindt om nu nog te vragen wat het eigenlijk is hebben wij dat hieronder haarfijn uitgelegd. Graag gedaan hoor!

Populariteit podcasts groeit

Oké, je hebt een beetje onder een steen geleefd als je nog nooit een podcast hebt geluisterd. Maar we oordelen niet. In tegendeel, we helpen je graag verder in de wereld der podcasts zodat ook jij straks van deze fijne audio-opnamen kunt genieten.

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om, waar je ook bent, naar interessante gesprekken of informatie te luisteren. Het luisteren van podcasts kan je kennis enorm verrijken. Daarom is het ook niet verrassend dat ze in de laatste jaren zo populair zijn geworden: halverwege 2019 luisterden maar liefst 2 miljoen Nederlanders naar de audio-opnamen.

Boise Noise Cancelling Headphones 700
Podcasts luisteren met Bose headphone (Bron: Bose)

Podwattes?

Een podcast is een on-demand internet-/radio-gesprek. Het woord is een combinatie van pod (van de iPod ja) en broadcast. De meeste podcasts bestaan uit gesprekken tussen een zogenaamde host en een gastspreker. In andere gevallen is het een monoloog waarin een persoon zijn gedachten deelt of een theorie uitlegt.

De onderwerpen in de opnamen lopen uiteen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een aflevering van te vinden. Van diepgaande filosofie, politiek wereldwijd en het leren van een taal, tot aan zelfhulp en podcasts die je in slaap laten vallen. Is dit alles niks voor jou? Dan kun je ook gewoon voor onze WantKast gaan. Dan zit je sowieso goed.

Spotify for Podcasters
Podcasts op Spotify (Bron: Spotify)

Hoe luister ik een podcast?

Het is belangrijk dat je weet hoe je podcasts kunt vinden. Vooral als beginner is het gemakkelijk te verzuipen in het grote aanbod. Iedereen kan tegenwoordig namelijk een eigen show starten. Daardoor zijn er veel kanalen te vinden met één luisteraar en géén kwaliteit.

Gelukkig is het niet moeilijk om toffe gesprekken, discussies en verhalen te vinden. Je zoekt ze bijvoorbeeld in iTunes of op Spotify. Je kunt ze vervolgens beluisteren op je laptop of tablet, maar ook op je smartphone. Daarnaast is het internet er altijd om je te voorzien van lijstjes met de beste shows.

Apple Podcast Connect tools
Podcasts op iTunes (Afbeelding: Apple)

De meeste shows zetten op een regelmatige basis een aflevering online. Zo kun je wekelijks een nieuwe aflevering van WantKast vinden waarin we je bijpraten over het grootste nieuws van de afgelopen week. Nieuws lezen is makkelijk, maar luisteren is nog makkelijker. Benieuwd naar wat we je te vertellen hebben in WantKast? Check het hier.

Reageer op artikel:
Podcasts voor dummies: wat is een podcast en hoe werkt het?
Sluiten