Poetin wil Wikipedia vervangen door Russisch “betrouwbaar” alternatief

Vladimir Poetin wil Wikipedia vervangen, zo meldt staatspersbureau RIA Novosti vandaag. De President van Rusland is van mening dat een “moderne” Russische encyclopedie een veel beter, maar vooral veel betrouwbaarder, idee is.

Tijdens een taalraad sprak Vladimir Poetin zijn wens voor het eerst uit. De President staat achter zijn eigen idee om Wikipedia te vervangen door de Grote Russische Encyclopedie omdat dit “in elk geval betrouwbare informatie bevat in een moderne vorm”.

Plan Poetin: Wikipedia moet ruimte maken

Tijdens de taalraad werd duidelijk dat Rusland 1,7 miljard roebel vrij wil maken om de nieuwe online encyclopedie op te zetten. Omgerekend is dat een bedrag van €24 miljoen euro. Het project hoeft overigens niet volledig uit de grond gestapt te worden. Sinds 2004 brengt de staatsuitgeverij van Rusland jaarlijks de Grote Russische Encyclopedie uit. Dit gebeurt op dit moment voornamelijk nog op papier, maar moet in de komende drie jaar dus de overstap gaan maken naar online. Wanneer de volledige encyclopedie is overgezet, is het volgens Poetin tijd om Wikipedia te vervangen.

Hoe de Russische President dit plan precies uit gaat voeren is op dit moment nog niet bekend.

Aangepast door leden

De wens van Poetin komt overigens niet helemaal uit het niets. In augustus dit jaar diende de Russische minister van Media, het verzoek in om studenten over te halen om geen Wikipedia meer te gebruiken. Gezien het feit dat deze informatie aan te passen is door allerlei soorten gebruikers, is de informatie die op de website te vinden is niet te verifiëren. Dat zorgt ervoor dat er, volgens de minister, veel onjuiste informatie op het platform te vinden is.

Wikipedia
Afbeedling: Boris Roessler / EPA (Afbeedling: Boris Roessler / EPA)

Wikipedia staat dus al langer onder vuur. In 2015 was de website in het gehele land niet te bereiken, omdat er een pagina online stond over hasj. De Russen hadden de website geblokkeerd, omdat ze moeite hadden met een pagina die ging over hasj dat gemaakt werd van harsklieren van de vrouwelijke cannabisplant. Op die pagina was uitgebreid te lezen hoe deze hasj vervaardigd kan worden. En dat ging er bij de Russen dus niet in.

Reageer op artikel:
Poetin wil Wikipedia vervangen door Russisch “betrouwbaar” alternatief
Sluiten