Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 27 nov 2017

Pokémon Go achter het stuur: onderzoek onthult resulterende miljardenschade

Pokémon Go is nog altijd zeer populair. Niantic Labs werkt al aan zijn volgende project, een Harry Potter-game, die net zoals Pokémon Go een virtuele laag over de echte wereld plaatst. Maak je echter geen zorgen, want de ontwikkelaar blijft flinke updates voor zijn gigahit uitbrengen. Althans, dat is de belofte die Niantic heeft gedaan.

Pokémon Go: de straat op om Pokémon te vangen

Dat is mooi, want nog steeds gaan miljoenen spelers de straat op om felgekleurde beestjes te vangen. Een bizar fenomeen waar de hele wereld van opkeek. Pokémon Go verbrak niet alleen records, maar maakte ook augmented reality in een klap mainstream. Opeens konden gamers in de echte wereld spelen.

Pokémon Go auto ongelukken

Met alle gevolgen van dien. Rondom de lancering van het mobiele spelletje doken er veel nieuwsberichten rondom auto-ongelukken op. Spelers liepen zonder om zich heen te kijken de straat op, om een virtuele Pokémon te vangen. Of ze gingen Pokémon vangen achter het stuur. Met miljoenen spelers gaat dat vanzelf een keer mis. Logisch. Maar pas nu komt echt naar voren hoe verstrekkend die gevolgen zijn.

In de eerste 148 dagen na de lancering van Pokémon Go, hebben autorijdende spelers alleen al in Amerika 1.6 miljard tot 6.1 miljard euro aan schade veroorzaakt.

“Death by Pokemon Go”

Onderzoekers van Purdue University deden daar onderzoek naar. De conclusie is ronduit shockerend: in de eerste 148 dagen na de lancering van Pokémon Go, hebben autorijdende spelers 1.6 miljard tot 6.1 miljard euro aan schade veroorzaakt. Dan hebben we het dus over spelers die achter het stuur het spelletje speelden. De data beslaat enkel Amerika, dus wereldwijd lopen die getallen nog veel verder op.

Pokémon Go auto ongelukken

Het rapport heeft een treffende naam: “Death by Pokemon Go”. De onderzoekers wijzen naar het mobiele spelletje als de oorzaak van een grote toename in auto-ongelukken. In Tippecanoe County, Indiana, zelfs 47%! Niet in alle gevallen konden de ongelukken sluitend gekoppeld worden aan Pokémon Go. Dan werd enkel gekeken naar het feit dat een ongeluk dichtbij een Pokestop plaatsvond. Neem dat soort percentages dus met een kleine korrel zout, maar de overkoepelende indruk is duidelijk. Check hier het rapport.

Geen uitzondering, maar de toekomst

Het wordt interessant om te zien of het aantal ongelukken sindsdien ook relatief is afgenomen. Het aantal spelers is immers ook sterk gedaald. Maar wat moeten we met die kennis? Het moge duidelijk zijn dat je niet achter het stuur een spelletje moet spelen. Maar dat was al verboden voor Pokémon Go. Voor augmented reality een alledaags fenomeen werd.

Apple ziet augmented reality als de volgende techrevolutie, en daar is de techgigant niet alleen in. Dit soort games gaan dus nog veel vaker uitkomen. Dan zijn het geen uitzonderingen meer. Harry Potter: Wizards Unite wordt dan ook het volgende voorproefje op een toekomst die er sowieso gaat komen. We kunnen dus wel blijven klagen, maar die energie kun je beter steken in het bedenken van oplossingen. Check ook deze toffe mods van de Nintendo Switch.

Reageer op artikel:
Pokémon Go achter het stuur: onderzoek onthult resulterende miljardenschade
Sluiten