Polar Vantage M Review: gefocust sporthorloge

Onlangs introduceerde Polar de Vantage M en Vantage V, twee strakke polshorloges met veelbelovende specificaties. Aan de buitenkant lijken de twee sportieve modellen bijna identiek te zijn. De V heeft iets plattere knoppen dan de M, maar het ronde design en de rubberen band komen overeen. Wij gingen met de Polar Vantage M aan de slag.

Polar Vantage M: horloge voor de sporter

Wanneer je de Vantage M in je hand houdt, bemerk je pas het verschil aan de buitenkant. Waar de Vantage V een metalen behuizing heeft, moet de Vantage M het met een kunststof behuizing doen. Dat klinkt als een nadeel, maar in de praktijk merk je er weinig van. Beide sporthorloges zijn licht, voelen stevig aan en zitten prettig om je pols. Wel zo belangrijk bij een sporthorloge.

Verder is de focus van beide horloges anders. De V is gericht op de professionals, terwijl de M meer geschikt is voor de enthousiaste amateursporter. Waar de Vantage V je bijvoorbeeld ook adviseert tijdens rustperiodes, focust de M vooral op het sporten zelf en het bijhouden van je gegevens.

Polar Vantage M Review

Een verschil waar je als amateursporter in ieder geval niks mee mist, zo concludeerden wij na het testen. Het scherm is ook buiten goed te lezen. Het contrast van het scherm pakt naast de concurrentie wel ietwat laag uit, maar dat merk je enkel wanneer je horloges naast elkaar houdt.

De accuduur is in ieder geval dik in orde

Het scherm kan verlicht worden door op een knop te drukken, of door met je pols te bewegen. Dat werkte verrassend goed, ook tijdens het sporten, ondanks dat je dan continu heftig aan het bewegen bent.

Polar Vantage M Review

De wijzerplaat toont naast de tijd, analoog of digitaal, ook informatie over je hartslag. Niet alleen het absolute cijfer, maar ook in welke hartzone je hart zich bevindt tijdens het sporten. Of je nou aan het fitnessen of aan het hardlopen bent.

Indrukwekkende accuduur (en klein nadeel)

De accuduur is in ieder geval dik in orde. Waar we onze smartwatches continu aan de oplader moeten leggen, gaat de Vantage M met gemak twee weken mee. Ook tijdens het gebruik van GPS voor het bepalen van je locatie hoef je het horloge pas na ongeveer 28 uur aan de lader te leggen.

Dat is zeker ten opzichte van de concurrentie een duidelijk voordeel. Over die lader gesproken: De Polar Vantage M vereist een unieke bijgeleverde lader. Dat is nodig om het sporthorloge waterdicht te maken. Tof, maar je hebt dus wel een probleem als je de lader kwijt bent. Plus, nu moet je nog een extra kabeltje meenemen onderweg.

Polar Vantage M Review

Maar goed, uiteindelijk draait het allemaal om het sporten. Het bijhouden van jouw prestaties kan de Polar Vantage M als geen ander. Zonder een horloge mee te nemen kan het horloge een accuraat bewegingsprofiel van jouw activiteiten schetsen, welke sport je ook beoefent.

Je kunt namelijk uit maar liefst 130 sporten kiezen. Polar werkt met sporters uit alle hoeken samen om die sportprofielen zo accuraat mogelijk te krijgen. Tijdens het sporten krijg je direct te zien hoe inspannend je trainig is, en hoe het met je hartslag gaat.

Achteraf kun je achter de computer of in de bijbehorende app een gedetailleerd rapport raadplegen. De slimme software koppelt meteen terug of je te hard, te licht of te weinig hebt getraind, en wat de gevolgen daarvan zijn.

De bijbehorende software steekt verrassend degelijk in elkaar.

Degelijke software

Die bijbehorende software steekt verrassend degelijk in elkaar. Normaliter is dat vaak het ondergeschoven kindje bij dit soort producten, maar in het geval van de Vantage M pakt het totaalpakketje goed uit. De software is zowel op je computer als in de app toegankelijk doch uitgebreid.

Polar Vantage M Review

Met behulp van Polar Flow for Coach-dienst kunnen coaches zelfs trainingen aanpassen van hun pupillen, schema’s bepalen en resultaten vergelijken. Er zijn veel sporthorloges die technisch dezelfde metrics als de Vantage M kunnen meten, maar Polar heeft dankzij zijn software toch een streepje voor.

Veel concurrenten bedelven je onder de informatie, maar het is juist belangrijk om patronen te tonen en die data inzichtelijk en overzichtelijk te maken. Dankzij de vele sportprofielen slaagt Polar daar uitstekend in.

Focus komt met voordelen en nadelen

Qua sport is dit dus een tophorloge, maar voor de prijs verwacht je wellicht wel meer dan dat. Zeker in de huidige markt vol met smartwatches die alles kunnen, is het een pittige propositie. De Polar Vantage M is qua sportprestaties in kaart brengen beter dan bijna elke smartwatch die we getest hebben, maar is dat ook interessant genoeg voor het grote publiek?

De Vantage M kan geen inkomende berichten, meldingen of gesprekken tonen. Polar heeft wel al aangegeven dat dergelijke functionaliteit op de planning staat. Of je dat een groot nadeel vindt, hangt er dus vooral vanaf wat voor type gebruiker jij bent.

Door de extreme focus van polar is het totaalplaatje dus minder breed, maar daardoor dus ook ijzersterk in wat het wel doet. Als fanatiek sporter is het wat ons betreft dus een no brainer, als consument die een alleskunner om zijn pols wilt dragen moet je toch iets langer stilstaan bij wat je precies van een horloge verwacht.

Reageer op artikel:
Polar Vantage M Review: gefocust sporthorloge
Sluiten