Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 24 sep 2017
Leestijd: 6 minuten

WANT Chat: Job Harmsen over de ultieme reistracker-app die iedere globetrotter moet hebben

Wanneer je op reis gaat is het leuk om je familie en vrienden te laten meegenieten (lees:jaloers te maken) met al je vette avonturen. Het bijhouden van een reisblog is alleen een rot werk waar je op zo’n moment vaak weinig zin in hebt. Gelukkig is er Polarsteps: de app die het tracken van je trip niet makkelijker en leuker had kunnen maken. Wij spraken Job Harmsen over deze innovatieve en interactieve app.

Hi, stel jezelf even voor ..

Hé, ik ben Job, de designer en één van de mede-oprichters van Polarsteps. Elke dag trein ik van Utrecht naar Amsterdam waar het kantoor van Polarsteps, een app voor het tracken van je reis, zit.

Als designer van Polarsteps zorg ik er voor dat de app gebruiksvriendelijk is en er bovendien goed uit ziet. Daarnaast behoor ik tot de mensen die bepalen welke nieuwe features er in de app terecht gaan komen.

Polarsteps
Hoe is het idee voor Polarsteps ontstaan?

Polarsteps ontstond toen mede-oprichter Niek Bokkers voor een zeilreis software schreef waarmee hij updates met zijn familie deelde via een satelliettelefoon. Tijdens zijn reis werd die website veel gedeeld onder andere reizigers, die het een tof idee vonden om je reis op een kaart te plotten en deze realtime te delen met vrienden en familie thuis.

Op basis daarvan besloten we een iPhone-app voor alle reizigers te ontwikkelen, waarmee het mogelijk is om je reizen op een eenvoudige en aantrekkelijke manier vast te leggen en te delen.

Kun je iets vertellen over hoe Polarsteps werkt?

Het concept van Polarsteps is simpel: geef aan wanneer je eerstvolgende trip is en de app zal deze vanzelf voor je vastleggen. Je locatie wordt van tijd tot tijd gecheckt en op een wereldkaart gezet waar vrienden en familie je avonturen live kunnen volgen.

De app vult je route met suggesties voor ‘steps’, waar je vervolgens foto’s aan toe kunt voegen. Daarnaast krijg je statistieken over je trip, zoals reisduur, aantal bezochte landen en afgelegde afstand. Voor mensen die even geen reizen op de planning hebben is het ook mogelijk om trips uit het verleden toe te voegen en een persoonlijke reishistorie op te bouwen.

Door de jaren heen is Polarsteps enorm gegroeid in gebruikersaantal. Waar denk je dat het succes van Polarsteps in zit?

Wij denken dat het succes voornamelijk zit in het gemak waarmee je een vrij uitgebreide reislog kan maken. Ook willen de meeste mensen niet hun hele reis met alle bijbehorende foto’s delen met al hun vrienden op Facebook en Instagram, maar juist wel met hun beste vrienden en familie. Polarsteps maakt het voor diegene makkelijker om een select groepje mensen toe te laten tot de details van zijn of haar trip.

Daarnaast gebruiken veel mensen de app omdat ze aan het eind van hun trip een ”Travel Book” willen bestellen; een instant fotoalbum. Je hoeft nu niet meer avonden lang in een fotoalbum-programma te pielen. Foto’s, tekst, reisstatitsieken en locatie-details worden strak in beeld gebracht voor elke plek die je bezocht hebt en in een boek geprint. Dat alles met één druk op de knop.

Jullie voeren regelmatig veranderingen en verbeteringen door. Hoe komen jullie op de ideeën hiervoor?

De inspiratie voor nieuwe ideeën is een combinatie van drie factoren. We hebben de gebruiksdata van de reizigers (hoe gebruiken zij onze app), we hebben gebruikersfeedback (gebruikers geven ons aan wat ze graag in het product willen zien) en we hebben zelf een visie over hoe het product moet werken. We proberen een zo goed mogelijke balans te
vinden tussen deze drie factoren.

Polarsteps
Tegen welke dingen zijn jullie aangelopen bij het opzetten van het bedrijf?

Het lastigste op dit moment voor ons, en ik denk voor de hele internet industrie, is het vinden van goeie developers. Er gaat veel tijd zitten in het hele sollicitatie proces die wij met iemand moeten doorlopen voordat wij weten of de kandidaat geschikt is. Deze tijd willen wij natuurlijk liever stoppen in het bouwen van de app om sneller nieuwe features te kunnen lanceren.

Het alsof de (reis)blogs als paddestoelen uit de grond schieten. Wat is de grootste uitdaging voor jullie in dit competetieve online landschap?

Reisblogs zoals waarbenjij.nu bestaan natuurlijk al een tijdje. Veel van deze reisblogs zijn niet echt meegegaan met de tijd en maken geen gebruik van de nieuwe mogelijkheden die de technologie tegenwoordig biedt. Reizigers posten daarom hun foto’s en reisupdates maar op sociale media als Facebook en Instagram. Die platforms zijn niet optimaal gebouwd voor het vertellen van een reisverhaal en het delen van je route. Polarsteps is dat wel.

We zagen online dat de volgende stap is dat reizigers Polarsteps ook kunnen gebruiken voor het plannen van hun reis. Kun je een sneak peak geven van hoe dat er uit komt te zien?

De gemiddelde reiziger bezoekt meer dan 40 sites tijdens het boeken van een trip, dat is bizar veel. Wij willen daar iets aan doen door het plannen, tracken en herinneren van je reis samen te brengen in één platform. Wij hebben natuurlijk al heel veel data over waar mensen
tijdens hun reis naartoe gaan. Die informatie gaan we structureren zodat gebruikers deze tips kunnen gebruiken bij het maken van de reisroute.

Jullie hebben recentelijk een enorm bedrag aan seed funding opgehaald van een groep Nederlandse internetondernemers. Gefeliciteerd! Wat betekent dit voor de ontwikkeling van Polarsteps?

We vinden het tof dat we investeerders hebben gevonden die niet alleen in onze visie en product geloven, maar die ook onze potentie zien. Deze funding betekent dat we in ieder geval de ontwikkeling van Polarsteps kunnen voortzetten, maar het betekent vooral dat we nieuwe mensen kunnen aannemen om sneller nieuwe features kunnen lanceren.

In tegenstelling tot veel andere blogs en apps is Polarsteps is erg makkelijk in gebruik. Hoe denk je dat de toekomst van het reisbloggen er uit ziet?

De essentie van het delen van je reisbelevenissen zit hem in het zo goed mogelijk vastleggen en overbrengen van je ervaringen. Bij Polarsteps proberen we dit zo makkelijk en snel mogelijk te maken zodat je je telefoon weer in je zak kan stoppen en kan genieten van
je reis. We noemen Polarsteps dan ook bewust een reistracker, en niet een reisblog.

Polarsteps 3

Het verschil is dat wij proberen om zoveel mogelijk werk door je mobiel te laten doen, bijvoorbeeld het automatisch bijhouden van je route. Onze visie is om je reisverhaal steeds meer geautomatiseerd voor je vast te leggen, zodat je op eenvoudige wijze een zeer gedetailleerd beeld hebt van een reis voor jou en je volgers.

Je kunt Polarsteps downloaden voor Android en iOS. Meer weten over deze toffe app? Check dan de website en vergeet vooral niet de reis van de ondergetekende redacteur te bekijken ;-). Ben je een echte reisfanaat? Dan ga je hier ook heel blij van worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Chat: Job Harmsen over de ultieme reistracker-app die iedere globetrotter moet hebben
Sluiten