Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 14 mrt 2018

Politie gebruikt flitscamera’s in strijd tegen smartphone achter stuur

De politie heeft een nieuw wapen in de strijd tegen het gebruik van de smartphone achter het stuur. Weggebruikers worden op diverse punten gefilmd om te checken of ze hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.

Er is al een experiment gestart waarbij camera’s met een telelens op bijvoorbeeld een viaduct geplaatst worden. Die worden vervolgens geanalyseerd en zo wordt bepaald wie zat te bellen of appen achter het stuur.

Experiment politie nog dit jaar opgeschaald

Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat het systeem veel efficiënter werkt dan het staande houden van overtreders. De foto’s worden met een verplaatsbare camera gemaakt. De software schat in of er sprake is van een strafbaar feit en als dat zo is worden de beelden door een medewerker beoordeeld.

Het gaat om een experiment, maar dat moet dit jaar nog landelijk opgeschaald worden. De politie benadrukt dat beelden waarop geen overtreding te zien is, meteen verwijderd worden. Het doel is ook niet te kijken wie er achter het stuur zit, want de houder van het kenteken ontvangt de bekeuring.

Dit artikel verscheen eerder op OneMoreThing.

OM moet nog goedkeuring geven

Het Openbaar Ministerie bekijkt momenteel of er juridische bezwaren zijn tegen de inzet van de flitscamera’s. De wet moet voordat het systeem op grote schaal gebruikt kan worden ook nog aangepast worden. Minister Grapperhaus van Justitie zei vorige week helemaal klaar te zijn weggebruikers die hun smartphone niet kunnen laten liggen. Hij wil de straffen fors verhogen en zet in op celstraffen voor hardleerse overtreders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Politie gebruikt flitscamera’s in strijd tegen smartphone achter stuur
Sluiten