Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 13 feb 2018

Porsche en Audi ontwikkelen samen platform voor elektrische auto’s

Porsche en Audi vallen allebei onder de Volkswagen Group en zijn duidelijk niet vies van elkaar. De twee automakers delen bijvoorbeeld het platform waarop Porsche’s Cayenne en Macan en Audi’s Q7 en Q5 modellen op worden geproduceerd. Deze samenwerking lijkt goed te bevallen en de twee bedrijven zijn van plan om ook in de elektrische toekomst met elkaar te blijven samenwerken. Ze kondigden onlangs aan om ook voor hun elektrische modellen een platform te gaan delen.

Kosten besparen

Oliver Blume van Porsche en Rupert Stadler van Audi lieten in een interview met de Duitse Stuttgarter Zeitung weten dat de twee automakers samen een platform zullen gaan ontwikkelen voor elektrische auto’s. De twee bedrijven mogen elkaar dan graag, maar de reden voor de samenwerking is toch grotendeels om kosten te besparen. Blume geeft aan dat als de twee bedrijven elk apart een platform zouden ontwikkelen, het zo’n 30 procent meer zou kosten dan hun gezamenlijke plannen.

Zelfs met de samenwerking zullen ze alsnog behoorlijk wat neer moeten tellen voor hun platform. Stadler schat dat er een bedrag van in de “low single-digit billion euro” nodig zou zijn om tegen 2015 het platform te hebben ontwikkeld. Het is een vage schatting, maar het zou dus van 1 miljard euro to waarschijnlijk 5 miljard euro kunnen kosten.

Porsche Cayenne Platform

Eerste modellen op gezamenlijk platform

Duur of niet, de automakers gaan er toch voor en Audi verwacht al twee sedans en twee SUV’s te gaan produceren op het platform. Porsche zou zijn eerste model op het platform produceren in dezelfde fabriek waar ook de Macan wordt geproduceerd. Welke modellen er eerst op de markt zullen komen, zal volgens Blume afhangen van de regelgeving en vereisten met betrekking tot CO2 uitstoot. Overigens betekent de samenwerking niet dat Audi en Porsche misschien niet alsnog  individuele platformen zullen ontwikkelen. Het is niet ondenkbaar dat ze voor sommige modellen toch een andere kant op willen.

Zo is Porsche nu natuurlijk druk bezig met zijn Mission E, die verder niks met de gezamenlijke ontwikkeling te maken heeft. De automaker heeft de focus  strak gericht op elektrische auto’s en is van plan om hier behoorlijk wat geld in te steken. Onlangs kondigde de automaker aan dat de geplande investering van 3,7 miljard dollar in hun elektrische plannen nu is verdubbeld naar 7,4 miljard dollar.

Engadget

Reageer op artikel:
Porsche en Audi ontwikkelen samen platform voor elektrische auto’s
Sluiten