Voortaan racet je postbode langs op een elektrische fiets

Waar een brief heel vroeger zo’n beetje de enige manier was om op afstand met elkaar te communiceren, zijn we tegenwoordig constant bezig met apps zoals WhatsApp, Instagram en Facebook. En als je een wat grotere lap tekst naar iemand wilt sturen, gaat dat dan doorgaans per email. Omdat we steeds minder brieven en kaarten versturen, moet PostNL zijn strategie aanpassen om zich staande te kunnen houden. Het plan is om postbodes te voorzien van elektrische fietsen, zodat ze grotere rondes kunnen maken.

Aantal poststukken in 10 jaar gehalveerd

Dat we minder post versturen is duidelijk merkbaar bij PostNL. Binnen tien jaar zijn we gegaan van 5 miljard poststukken per jaar naar 2,5 miljard brieven, kaarten en andere post. Hiervan is het grootste deel zakelijke post, maar we zien dat ook bedrijven steeds meer overstappen naar een digitaal systeem. PostNL schat zelfs dat het aantal verstuurde poststukken per jaar in 2025 gedaald zal zijn naar 1,25 miljard.

PostNL elektrische fiets
Foto: Wiebe Kiestra/PostNL

Grotere en langere bezorgrondes

Om deze trend aan te pakken gaat PostNL verschillende maatregelen treffen. Eén daarvan is postbodes grotere rondes laten doen en ook worden de wijken opnieuw ingedeeld. Waar de postbodes vaak na anderhalf uur al klaar zijn met hun ronde, zou dit in de toekomst vergroot worden naar rondes van vier uur.

Proef bevalt PostNL goed

PostNL geeft aan dat ze uiteraard niet verwachten dat postbodes de langere rondes maken met een normale fiets, en daarom worden er elektrische fietsen aangeschaft. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle 18.000 postbodes rond gaan rijden op ebikes. In de stad zou dat gebeuren met elektrische bakfietsen en in de rustigere regio’s zouden de postbodes normale ebikes krijgen. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag rijdt een deel van de postbezorgers al rond op een elektrische fiets en dat zou goed bevallen.

Of de postbode nu op een normale of elektrische fiets langskomt, soms gebeurt het toch dat je niet thuis bent. Dankzij deze gadget hoef je echter nooit meer je pakketjes te missen.

Algemeen Dagblad

Reageer op artikel:
Voortaan racet je postbode langs op een elektrische fiets
Sluiten