Posts met foutieve info op Instagram krijgen een speciaal label

Mocht je straks posts met foutieve informatie tegenkomen op het sociale medium Instagram, dan kan daar een speciaal label aan gehangen worden. Dat label wordt alleen uitgedeeld aan berichten die zijn onderzocht door mensen die informatie op waarheid controleren.

Het kan zijn dat je in de afgelopen weken of zelfs maanden berichten voorbij hebt zien komen op Instagram met daarin foutieve informatie. Dat is heel vervelend, omdat niet iedere gebruiker in staat is te controleren of die informatie klopt of niet. Daarom heeft moederbedrijf Facebook nu besloten hier wat aan te gaan doen.

Instagram labelt foutieve info

De socialmediagigant heeft namelijk aangekondigd labels te gaan introduceren voor berichten waar foutieve informatie in staat (ook wel ‘fake news’ genoemd). Berichten met zo’n label zullen vanaf volgende maand geïntroduceerd worden zijn gecontroleerd door fact-checkers. Gebruikers zijn nog steeds in staat dergelijke posts te bekijken op het medium (dit geldt voor zowel Facebook als Instagram), maar alleen wanneer ze op het label getapt hebben. Zo ben je je er in elk geval van bewust dat de informatie niet klopt.

Naast het aanbieden van labels zal Instagram er voortaan ook voor zorgen dat misinformatie minder snel verspreid wordt dan voorheen. Echter, het controleren van foutieve informatie kost tijd, maar achter de schermen wordt er wel hard aan gewerkt virale berichten met misinformatie te voorkomen.

Instagram-baas Adam Mosseri heeft ook via Twitter laten weten waarom het zo lang geduurd heeft voordat Instagram met dergelijke maatregelen gekomen is. Mosseri legt uit dat het team dat misinformatie controleert zich eerst concentreerde op links naar websites en artikelen, maar vanaf nu dus ook verantwoordelijk is voor foto’s en video’s. Bovendien is het nog steeds hetzelfde team dat zich met deze taken bezighoudt — er is dus geen ander team voor opgezet.

Instagram

Reageer op artikel:
Posts met foutieve info op Instagram krijgen een speciaal label
Sluiten