Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 17 sep 2017

WANT Chat: Michael Linszen strijdt voor veilige wifi op openbare plekken met PPSK-Kiosk

Op veel openbare plekken, zoals in restaurants en cafe’s, kun je gebruik maken van het openbare wifi-netwerk. Dat scheelt je weer wat eigen data, maar brengt ook nadelen met zich mee. Het Nederlandse bedrijf Cloud Carrier maakt wifi op openbare plekken wat veiliger met hun PPSK Kiosk. Wij vroegen Michael Linszen van Cloud Carrier naar hoe dit werkt.

Hi, stel je even voor …

Ik, Michael, en mijn compagnon zijn 4,5 jaar geleden samen begonnen met Cloudcarrier. Ondertussen bedienen we honderden klanten door het gehele land en een beetje daarbuiten zelfs. Ik zelf heb de studio Bedrijfskundige informatica afgerond.

Wij werken met een team van 5 man voor het Bedrijf Cloudcarrier. Cloudcarrier is een Officiële Appleconsultant. We doen in totaal 4 dingen: Apple beheer, samenwerken op basis van Google G Suite, het aanleggen van Aerohive wifi-netwerken en sinds dit jaar zijn we ook een echte telecomprovider met ons eigen Cloudcarrier Vast-Mobiel product.

veilige wifi
Allereerst; wat is PPSK-Kiosk/de PPSK-Kiosk app precies en hoe werkt het?

De PPSK-Kiosk is een totaaloplossing om gasten wifi-netwerken te beveiligen. Dit doen we door een unieke WPA2 code te genereren op de iPad met onze PPSK-Kiosk App.

We leveren een strakke zuil waar de iPad op bevestigd kan worden zodat ondernemers deze direct in hun zaak kunnen zetten. Iedere bezoeker die in het restaurant, café of andere plek komt waar de zuil staat en gebruik wil maken van de wifi, krijgt een eigen unieke WPA2 wifi-wachtwoord. Doordat dit wachtwoord uniek en persoonlijk is, is dit is de ultieme beveiliging!

”Als een klant of bezoeker wordt gehackt op jou wifi-netwerk dan is dat zacht gezegd niet echt goede PR voor je bedrijf.”

Hoe is het idee voor PPSK-Kiosk ontstaan?

Het idee is ontstaan doordat wij eerst al heel wat bedrijven en instellingen van wifi hebben voorzien. Hierdoor wisten we altijd al hoe onveilig een open wifi-netwerk is. Ook wanneer er maar één wachtwoord op het netwerk zit en dat wachtwoord is bekend dan is het niet veilig. Al het wifi-verkeer is dan te ont sleutelen, omdat ook de mogelijke hacker de sleutel heeft.

Toen onze wifi-producent een API uitbracht kwamen we al snel op het idee om via die API unieke WPA2 sleutels te genereren en deze op een iPad te tonen met een QR-code ernaast. Het is net zo veilig als pinnen.

veilige wifi
Voor wie is de PPSK-Kiosk voornamelijk bedoeld?

De eindgebruikers zijn gasten van bijvoorbeeld hotels, campings, ziekenhuizen, gemeentes en allerlei horecaondernemers. Maar de afnemer voor ons zijn de eigenaren en de ICT-managers. De doelgroep is iedereen die zijn verantwoordelijkheid neemt om een goed, snel en veilige wifi-netwerk te faciliteren aan zijn bezoekers en gasten.

Op de PPSK-Kiosk website is te lezen dat de app werkt alleen wanneer er een acces point van Aerohive is. Waarom is hiervoor gekozen?

Dit komt doordat Aerohive het enige merk is dat patent heeft op het creëren van meerdere unieke WPA2 sleutels op één netwerknaam. Andere wifi merken kunnen dit simpelweg niet.

”Ja, het is prima mogelijk om grotere openbare-netwerken van veilig wifi ter voorzien. Er is geen enkele reden om het onveilig te houden.”

Waarom is veilige wifi zowel voor wifi-gebruikers als bedrijven belangrijk?

Voor de gebruiker is veilige wifi belangrijk om zijn identiteit te beschermen. Eigenlijk zijn gehele online leven. En dat is bij sommige mensen meer dan hun echte leven ;-).

Voor bedrijven is de reputatie van belang. Als een klant of bezoeker wordt gehackt op jouw wifi-netwerk dan is dat zacht gezegd niet echt goede PR voor je bedrijf. En als bedrijf of instelling wil je net als goeie koffie ook veilig wifi aanbieden, de totale service moet gewoon goed zijn.

Waarom denken jullie dat veel bedrijven en openbare gelegenheden (nog) geen Wi-Fi aanbieden met unieke WPA2-sleutel?

Omdat het simpel weg nog niet eerder kon. We zijn echt de eerste. En omdat er helaas niet goed over wordt nagedacht. We merken dat organisaties zich totaal niet bewust zijn van de gevaren die ze zelf aanbieden.

Hoe kunnen gebruikers van openbare-wifi netwerken zichzelf volgens jullie het beste beschermen tegen hackers en andere ongewenste indringers?

Het gebruiken van een VPN-verbinding is dan toch het beste. Al het verkeer van je laptop of smartphone kan je dan versleuteld versturen.

”Wifi zal nog keihard door groeien.”

Wat zijn de mogelijkheden voor het gebruiken van PPSK-Kiosk bij grotere openbare wifi-points, zoals in de trein?

Bij echt grote openbare wifinetwerk zouden we de unieke WPA2 code anders kunnen distribueren. Er zou bijvoorbeeld een code kunnen worden gegenereerd via de NS-app of de 9292 OV-app. Het zou ook kunnen dat een klant een eigen unieke code krijgt bij het afnemen van een OV-abonnement. Op stations kunnen we ook de PPSK-kiosk plaatsen. De code zou dan in de trein doorwerken. De wifi netwerken van Aerohive zijn dermate flexibel dat het allemaal mogelijk is.

veilige wifi
Het is dus mogelijk, maar gaan we een techniek als PPSK-Kiosk in deze of in een andere vorm in de toekomst ook daadwerkelijk terug te zien op dit soort grotere wifi-points?

Ja, het is prima mogelijk om grotere openbare-netwerken van veilig wifi ter voorzien. Er is geen enkele reden om het onveilig te houden.

Hoe denken jullie dat de toekomst van wifi er uit ziet nu mensen steeds vaker en goedkoper een onbeperkte internetbundel afsluiten?

wifi zal nog keihard door groeien. Sterker nog: de EU heeft 120 miljoen euro vrijgemaakt om Europese steden te voorzien van openbare wifinetwerken. Dit om gratis wifi te faciliteren en om de 4G netwerken te ontlasten. Mensen hebben namelijk wel een simkaart in hun mobiel maar niet in hun tablet of laptop. De markt is dus gigantisch.

Meer weten over PPSK-Kiosk? Of misschien wel geïnteresseerd in deze veilige wifi voor je eigen zaak? Check dan de website van PPSK-Kiosk voor meer informatie. Voor iedereen die ondertussen niet wil dat al z’n persoonlijke informatie te grabbel ligt online, lees dan hier hoe je (voor zover mogelijk) anoniem online kunt zijn.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Michael Linszen strijdt voor veilige wifi op openbare plekken met PPSK-Kiosk
Sluiten