President Trump opent aanval op Facebook, Twitter en meer sociale media

President Trump heeft een decreet opgesteld waarmee de president van de Verenigde Staten sociale media probeert te reguleren. Het is de bedoeling dat de socialmediakanalen straks verantwoordelijk zijn voor de content die gebruikers op de platformen plaatsen.

In het decreet staat dat er binnen nu en twee maanden een petitie verschijnt waarin communicatiewaakhond FCC gevraagd wordt een deel van de wet aan te passen. Het gaat dan om sectie 230 van de Communications Decency Act uit 1996. Zolang bedrijven in goed vertrouwen zorgen voor het modereren van content, kunnen ze niet aansprakelijk gesteld worden voor wat gebruikers erop publiceren. Nu wil president Trump er dus voor zorgen dat sociamediabedrijven wél aansprakelijk worden. Maar of dit gaat helpen?

President Trump versus Twitter, Facebook en de rest

President Trump is van mening dat socialmediabedrijven hun macht en positie misbruiken om mensen het zwijgen op te leggen. Het zou dan gaan om standpunten en meningen die niet overeenkomen met die van de bedrijven. Dit is volgens Trump en vorm van censuur, eentje die een normaal debat in de weg zit. Onlangs werd er een tweet van de president van de Verenigde Staten aangemerkt als ‘potentieel misleidend‘. Daar was de beste man het niet mee eens, wat mogelijk de aanleiding is van dit decreet.

Twitter en Facebook hebben gereageerd op de kwestie. Twitter stelt dat deze zet de toekomst van online meningsuiting en internetvrijheid bedreigt. Facebook reageert door te zeggen het decreet mogelijk een averechts effect heeft. Door sociale media verantwoordelijk te stellen voor de content, zorg je er juist voor dat er harder wordt opgetreden tegen dingen die niet in lijn liggen met (politieke) correctheid. Het wachten is nu of het decreet daadwerkelijk voor verandering gaat zorgen bij de socialemediabedrijven.

 

Los Angeles Times

Reageer op artikel:
President Trump opent aanval op Facebook, Twitter en meer sociale media
Sluiten