Jelle van Es
Jelle van Es Games 6 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

[PREVIEW] WRC 9 lijkt verrassend goed te worden

De laatste jaren hebben we heel wat verschillende WRC-games voorgeschoteld gekregen. En eerlijk is eerlijk, die waren niet altijd even goed. Vaak kreeg ik het gevoel dat de ontwikkelaar gewoon niet in staat was om een game van een relatief hoog niveau neer te zetten, waardoor de middelmaat over bleef. De preview-versie van WRC 9 bleek echter van een heel ander kaliber te zijn.

Want waar ik min of meer rekening hield met middelmaat, was de preview-versie van WRC 9 eigenlijk heel erg goed en kon ik met volle teugen genieten van een fijne racegame. Eind dit jaar krijgen we naast DiRT 5 op die manier nog een potentieel goede rallygame op ons bordje. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.

Bouw aan je eigen team in WRC 9

Vorig jaar was het in WRC 9 al mogelijk om aan de slag te gaan met het maken van je eigen team. Maar omdat die game an sich niet zo best was, wist dat element me niet te boeien. Maar met dit nieuwe deel voelt dit onderdeel solide. Je gaat van race naar race en tussendoor kun je verschillende acties ondernemen. Denk daarbij aan trainingen of het houden van evenementen voor sponsoren. Op die manier is het mogelijk om upgrades door te voeren binnen je team en daardoor jouw auto en monteurs tijdens races beter te laten presteren. Daardoor voelen races niet langer meer als losse elementen, maar loop je echt seizoenen af.

Laadtijden zijn verrassend kort

Een ander belangrijk voordeel dat WRC 9 brengt ten op zichte van zijn voorganger, zijn de laadtijden die echt een stuk korter zijn. Wellicht dat het komt dat ik de game nu op de pc speel in plaats van de PlayStation 4, maar een gemiddelde race of testevenement kost nu maar een paar seconden om in te laden. Daardoor is het veel fijner om ook aan kleinere evenementen mee te doen, zonder dat dat in verhouding te veel laadtijden kost.

Zo ingeladen dus (Afbeelding: Nacon)

Beter te besturen

Het grootste probleem dat ik had met WRC 8, was te vinden op het gebied van de besturing. Ik ben zeker niet de beste gamer wanner het aankomt op racegames, maar een beetje controle heb ik wel. Dirt Rally is een game waarbij ik de controle wel voelde. Als ik in WRC 8 echter in aanraking kwam met gravel, dan was de controle vaak al zoek. Met WRC 9 is dat probleem opgelost. Je hebt van het begin tot en met het einde echt het idee dat jij begrijpt wat jouw wagen doet en vliegt zodoende door de stages heen. Vol gas op de momenten dat het kan en slippend via de handrem door de haakse bochten.

WRC 9
De controle over je wagen is goed (Afbeelding: Nacon)

Races zijn daardoor spannend

En doordat je nu in WRC 9 minder zit te klooien met de matige wegligging, heb je meer ruimte om te genieten van de strijd tegen de andere rijders. Je racet daarbij voornamelijk tegen de klok, waarbij je via checkpointen en tijdswaarneming doorkrijgt die vertelt hoeveel je voor of achter ligt. Een klein foutje kan er voor zorgen dat je tijdens een proef kostbare tijd verliest en bovendien ook vervelende schade oplevert. Dit heeft weer effect op de prestaties van je wagen. Een gedeelte daarvan kun je tussen de proeven door wel repareren, maar wie het te bont maakt, loopt het risico om in de laatste proeven achter de feiten aan te lopen.

WRC 9
Spannend tot en met het einde (Afbeelding: Nacon)

Technisch is WRC 9 dik in orde

Naast de verbeterde laadtijden wil ik ook nog even kwijt dat deze preview-versie van WRC 9 technisch goed in elkaar zit. De omgevingen waar je door heen rijdt zien er goed uit, de wagens mogen er zijn en dan heb je nog de uitstekende framerate. Deze is hoog en zorgt er voor dat alles soepel verloopt. Met name op de stukken dat je op een hoge snelheid rondscheurt door gebieden met veel bomen merk je dat alles goed draait.

Fijne framerate (Afbeelding: Nacon)

Dankzij de preview heb ik een goed gevoel overgehouden aan WRC 9. Heel erg lang hoeven we er niet op te wachten. De game verschijnt op 3 september en is dan beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!