Robert Kroes
Robert Kroes Tech 6 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Crypto lunch: prijs Bitcoin en crypto crasht weer. 4 redenen en wat nu?

Het is weer lunchtijd, dus tijd voor onze crypto lunch. De live Bitcoin prijs en prijzen van de top 25 crypto laten de eerste crash van 2022 zien. Wij geven 4 redenen voor de crash en analyseren wat we nu kunnen verwachten.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto crashen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 37.887,16 ($ 42.857,07). Dit is 8,44% lager dan tijdens de crypto lunch van gisteren.

De crypto crash zien we ook terug bij de prijzen van de top 25 crypto. Met uitzondering van kleine positieve resultaten bij de stable coins zien we alleen zwaar rode cijfers. Het grootste verlies van de afgelopen 24 uur is met 13,65% voor Polkadot (DOT), maar ook de andere crypto lijden zware verliezen (ook met dubbele cijfers). Dit zien we als we op de site van Tradeincrypto.com de live cryptoprijzen bekijken.

De eerste crypto crash van 2022, wat is er aan de hand? Wij geven 4 redenen

Met de huidige verliezen kunnen we zonder overdrijven spreken van een cryptocrash. Uiteraard is de vraag wat er aan de hand is.  Op basis van eerste analyses kunnen we vier redenen aanwijzen.

1. Crypto blijft correlatie met Amerikaanse aandelen vertonen

Allereerst valt op dat de crypto crash gisteravond begon, tegelijk met de daling van de Amerikaanse aandelen.

Op zich leek er op de cryptomarkt tot dat moment juist een positieve stemming te hangen. De koersen stegen en de Bitcoin was op weg naar $ 47.000,-. Klaarblijkelijk wordt de door ons eerder besproken correlatie met aandelen weer bevestigd, want vanaf het moment dat de aandelen daalden daalden de cryptokoersen mee. De Bitcoin verloor het steunniveau van $ 46.000,-, daalde daarna snel verder en wordt nu dus onder $ 43.000,- verkocht.

2. Bitcoin’s positie als ‘save haven’ lijkt minder belangrijk

Toch moet ook de daling van de Amerikaanse aandelen ergens vandaan komen. Dit blijkt te kloppen, want die daling is een reactie op het vrijgeven van de notulen van de december-vergadering van de FED. Naar nu blijkt is daar besproken om sneller dan gedacht maatregelen tegen inflatie te nemen. Daardoor bestaat de kans dat de inflatie minder zwaar wordt dan gedacht en daarmee de positie van crypto als ‘safe haven’ tegen inflatie minder belangrijk. De markt lijkt het afnemen van dat risico nu in te prijzen.

3. Omicron onzekerheid blijft een factor van belang

Een andere factor die een rol blijft spelen is COVID19. Ondanks dat de symptomen mee blijken te vallen zijn veel investeerders voorzichtig door ontwikkelingen en onzekerheid over de Omicron-variant en nieuwe mutaties. Zij reageren dan ook extra defensief op volatiliteit in de markt.

4. Nieuw rapport benadrukt roep om regelgeving

Naast deze malaise kwam er vanmorgen meer slecht nieuws. Reuters meldde dat crypto crime in 2021 qua waarde een recordhoogte bereikte. Hoewel het aandeel van crypto crime in verhouding tot het totaal aantal transacties gering is (tot nu toe 0,15%), neemt de financiële waarde toe. Tot nu toe traceerde men over 2021 al $ 10 miljard als zijnde van criminele herkomst. Deze grote getallen trekken veel aandacht en men vreest dan ook voor verdere regelzucht. Overigens is er ook in 2022 kans om cryptocriminelen te treffen. Met deze tips voorkom je dat je jouw crypto kwijt raakt.

Wat kunnen we nu verwachten van de crypto koersen?

Uiteraard is het in een cryptocrash altijd moeilijk om een strategie voor korte termijn te bepalen. Veel analisten wachten op het moment dat de markt stabiliseert om van daaruit betrouwbare analyses te maken. Feit is wel dat veel analisten die op lange termijn een bull run in januari hadden voorzien nu niet blij zijn. De markt is dan ook onzeker.

Waar sommigen op basis van fundamentele factoren verwachten dat de prijs van de Bitcoin verder zal dalen (zoals we gisteren zagen), zijn anderen op basis van technische analyses juist positief. Zo zien we in de onderstaande video dat analist Credible Crypto nog steeds een piek in 2022 verwacht.

Wij hopen dit uiteraard ook voor alle investeerders. Toch houden we ons voorlopig vast aan de tips voor investeren in een onzekere markt.

Uiteraard blijven wij de markt dagelijks analyseren en verslag doen van alle ontwikkelingen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!