Bitcoin update: prijs Bitcoin en crypto daalt, 62% stijging? EU zaait paniek

Tech Robert Kroes 20 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarnaast bekijken we bullish signalen die op een stijging van de BTC prijs tot wel 62% duiden. Daarnaast zien we hoe de EU onterecht paniek zaait.

We bekijken uiteraard eerst de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Prijs Bitcoin daalt, maar sentiment top 25 crypto negatiever

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 36.981,85 ($ 41.930,76). Dit is 1,54% lager en ook een daling ten opzichte van de koers ten tijde van onze crypto-update van vanmiddag.

Ook de rest van de cryptomarkt is in mineur. Als we de top 25 crypto bekijken zien we wel enkele groene cijfers, maar niet één cryptomunt komt boven de 1% uit. Daarbij noteert het merendeel van de cryptomunten een verlies. De grootste schade is voor Cardano (ADA), dat in de afgelopen 24 uur 9,67% verloor. Op de site van Tradeincrypto.com kun je uiteraard 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Gaat de Bitcoin prijs 68% stijgen?

Ondanks dat de live Bitcoin prijs de laatste tijd vooral lijkt te consolideren zien analisten steeds meer bullish signalen die op een snelle omslag van de BTC prijs duiden. Zo signaleert de Belgische analist BTCfuel dat er sprake is van een patroon in 4 golven. Volgens zijn analyses is de Bitcoin nu weer conform deze golven aan het bewegen. Hij verwacht dus een lange bull-golf die kan aanhouden tot 2023, waarbij een koers boven de $ 100.000,- niet ondenkbaar is. Zijn analyse zie je hierna.

Andere analisten trekken een vergelijking met de situatie van eind september 2021. De Bitcoin handelde toen consoliderend voor 11 dagen en de prijs lag 36% onder de top van $ 64.900,- die op 14 april 2021 gehaald werd. Op dit moment is de prijs van de BTC al 14 dagen onder $ 45.000,- en ligt daarmee zo’n 40% onder de huidige recordprijs van $ 69.000,-. Begin oktober sloeg de stemming om en de koers van de Bitcoin steeg 62%. De vraag is natuurlijk of dit nu weer kan gebeuren.

Om dit in te schatten is het goed om een blik op de optiemarkt te werpen. Wanneer er meer dan 8% premie betaalt moet worden voor 3-maands opties zien investeerders dit als een bullish signaal. Dit wordt nog sterker wanneer de premie hoger dan 15% wordt. Aan de andere kant ziet men premies tot 5% als bearish en premies tussen 5% en 8% als licht negatief.

Zoals we in deze vergelijking zien beweegt de markt voor opties vergelijkbaar als in september 2021. Uiteraard hopen analisten dat de uitkomst van deze beweging weer een 62% Bitcoin prijs stijging zal zijn. Naast het analyseren van Bitcoin opties is het ook mogelijk om direct in Bitcoin opties te handelen. Onze collega’s van Tradeincrypto.com leggen daar meer over uit bij de introductie van Huobi.

De Europese Unie zaait paniek over crypto mining

Wellicht heb je in andere media al gelezen dat de Europese Unie een voorstel gaat doen om met het oog op milieu en klimaat het minen van crypto (en dan vooral Bitcoin als grootste cryptomunt) in de ban te doen. Volgens veel media was dat een negatief signaal voor de Bitcoin. Ik waag dit te betwijfelen.

Uiteraard kun je je afvragen of zo’n Europees verbod zinvol is. Immers, als men in Europa niet meer kan minen zal men, net als men deed toen China het minen verbood, de productiecapaciteit verplaatsen naar andere landen. Daarnaast is de vraag hoe groot de impact van zo’n verbod zou zijn. We nemen de Bitcoin als uitgangspunt.

Als we het overzicht van landen bekijken waar het meeste Bitcoin gemined wordt zien we 2 Europese landen in de top 10 staan. Dit zijn Duitsland (met zo’n 5,4%%) en Ierland (met zo’n 5,62%). Daarnaast zien we nog 10,69% als ‘overig’ staan. Hier kan ook nog een percentage van toegerekend worden aan Europese landen, al wordt er ook flink gemined in Zuid-Amerikaanse landen zoals bijvoorbeeld El Salvador. Met ruim rekenen zou dus zo’n 15% van de mining van Bitcoin in Europa plaatsvinden.

Gelukkig zien we in hetzelfde statistische overzicht ook het percentage mining in China voordat daar de ban actief werd. Dit was in de laatste maand 41,12%. De percentages voor Duitsland en Ierland lagen toen zo’n 2% lager. We weten inmiddels dat het in korte tijd en zonder veel problemen gelukt is om de mining capaciteit uit China te verplaatsen. Als de industrie dit kan met meer dan 40% van de productie lijkt het argument van de Europese Unie dus vooral een argument voor de bühne. Deze discussie wordt dus ongetwijfeld vervolgd, maar lijkt niet bedreigend voor de Bitcoin.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen