Robert Kroes
Robert Kroes Tech 16 sep 2019

De prijs van de Bitcoin bleek een dure les voor deze cryptobeurs

Op 13 september gebeurde er iets bijzonders bij cryptbeurs Kraken. Zij spotte even met de manier waarop de prijs van de Bitcoin bepaald wordt. Zij leerden snel hoe de prijs van de Bitcoin wel tot stand komt. Die les bleek echter bijzonder duur, maar Kraken blijkt sportief.

Wat gebeurde er met de prijs van de Bitcoin op Kraken?

Plotseling merkten beleggers dat cryptobeurs Kraken de prijs van de Bitcoin wel heel vreemd bepaalde. Hierdoor konden oplettende investeerders de Bitcoin kopen voor $ 8.000,- terwijl zij die op hetzelfde moment voor $ 12.000,- konden verkopen. Dat was een bijzondere gebeurtenis en Kraken herstelde de fout al snel. Er zijn in de periode dat de fout duurde zo’n 407 Bitcoin verhandeld. De koers schommelde zo rond de $ 10.000,- dus dat bleek al snel een schadepost van een ruime $ 800.000,-. Kraken heeft haar les klaarblijkelijk geleerd. Toch zijn beleggers niet tevreden.

Hoe kon de prijs van de Bitcoin zo fluctueren?

De prijs van de Bitcoin is op iedere cryptobeurs anders en wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod. Dit gebeurt door het zogenaamde orderboek. Hierin staan de orders van handelaren. Je kunt dus zien tegen welke prijs een handelaar wil kopen en tegen welke prijs anderen willen verkopen. Als beurs match je jouw koers door de een koppeling te maken met de juiste kant van het orderboek. Bij Kraken ging het daar mis. Tijdens een Beta-test had men de koersberekeningen gematcht met de verkeerde kant van het orderboek. Hierdoor werden de verkeerde matches gemaakt en ontstond er aan beide zijden van het orderboek een lacune, oftewel gebrek aan liquiditeit. Hierdoor kon deze mismatch ontstaan. Kraken legde in een Twitterdraad verantwoording af en beloofde de verkooptransacties voor de te hoge koers uit te voeren en het verlies voor eigen rekening te nemen. De tweets zie je hierna.

Boze beleggers accepteren excuses van Kraken niet

Wie dacht dat daarmee eind goed algoed was kwam bedrogen uit. Boze beleggers nemen het Kraken kwalijk dat zij dit hebben laten gebeuren en klagen voort. De ene groep klagers heeft vooral een principieel belang. Zij zijn bang dat de SEC hierin bewijs zal zien dat de prijs van de Bitcoin te manipuleren is en daardoor (nog) geen toestemming voor een Bitcoin-EFT zal verlenen.

De andere groep klagers heeft een financieel probleem. Doordat zij automatisch handelen met een stop loss hebben zij schade geleden. Door de plotselinge lage aankoopmogelijkheid werd hun stop loss geactiveerd. Dit leidde logischerwijze tot onterechte verliezen. Zij eisen nu compensatie. Kraken heeft nog niet laten weten hoe zij met deze groep klagers omgaat. Voor hen blijft de situatie dus onzeker. Bovendien zijn steeds meer beleggers benieuwd of de reguliere handelaren konden profiteren of dat dit was voorbehouden aan institutionele beleggers.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De prijs van de Bitcoin bleek een dure les voor deze cryptobeurs
Sluiten