Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Home 14 jun 2015

Primeur voor Amsterdam: ‘s werelds eerste ge-3D-printe brug

Update 16 oktober, 2015: yes, de locatie waar ‘s werelds eerste ge-3D-printe brug zal worden gebouwd is bekend. De voetgangersbrug zal over de gracht die de twee zijden van de Oudezijds Achterburgwal in de rosse buurt doet scheiden met elkaar verbinden. De brug wordt door robots geprint op de NDSM-werf in Noord-Amsterdam. Het is tevens elke vrijdagmiddag mogelijk om hier een blik te komen werken op dit proces. Gaaf!

Amsterdam heeft vele bruggen (ongeveer 1700), en wordt daarom ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Wat onze hoofdstad nog niet heeft is een ge-3D-printe brug. Nóg niet, want als alles goed gaat is het in 2017 zo ver! Toffe wereldprimeur!

Unieke brug over de gracht

Hoe print je een brug uit? Verschillende robotarmen maken harde slierten metaal, en vormen zo de draagconstructie. De robots ‘trekken’ de lijnen zelf, en door de vele vertakkingen ontstaat een brug die heel wat gewicht kan torsen. De brug is van meet af aan zelfdragend, de robots kunnen aan één kant beginnen en als een rups naar de overkant toe werken. Ziet er extreem gaaf uit!

De printtechniek werd ontwikkeld door Joris Laarman, de brug in zijn geheel is een samenwerking tussen o.a. Laarman, Autodesk, bouwbedrijf Heijmans en de Gemeente Amsterdam.

Het is de bedoeling dat de constructie een gracht zal overbruggen, maar waar hij precies komt te staan is nog niet bekend. Extreem gaaf project, wat goed past bij andere 3D-print-experimenten in Amsterdam!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Primeur voor Amsterdam: ‘s werelds eerste ge-3D-printe brug
Sluiten