Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 2 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Privacy en covid-19: Europees initiatief werkt aan privacyvriendelijke trackapp

Een Europees initiatief werkt nu aan een trackapplicatie voor covid-19. De app houdt – in tegenstelling tot andere apps – rekening met je privacy, terwijl je toch gegevens kunt inzien. Die gegevens kunnen je dan vertellen of je mogelijk in aanraking gekomen bent met een coronapatiënt.

Het initiatief wordt Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, waar 130 experts zich voor aangemeld hebben. De app registreert de locatie van gebruikers, maar alleen als ze daar toestemming voor geven. Die info wordt vervolgens twee weken bewaard en alleen gebruikt in de strijd tegen de verspreiding van covid-19. Ook is die alleen beschikbaar voor gezondheidsdiensten. Bovendien voldoet de app aan alle Europese regelgeving met betrekking tot je privacy.

Covid-19: blijft privacy belangrijk?

In de tweede week van april zouden landen en organisaties toegang moeten krijgen tot de techniek achter de app. Het idee van zo’n app is dat je straks voor jezelf kunt checken of je mogelijk in aanraking geweest bent met iemand die het virus gehad heeft. Mocht een besmet persoon gebruikmaken van de app en zijn andere mensen bij diegene in de buurt geweest, dan worden die mensen op de hoogte gebracht van het onfortuinlijke nieuws. Gezondheidsorganisaties zullen je er ook van op de hoogte brengen.

Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing
Deelnemers Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing. (Afbeelding: PEPP-PT)

Met zo’n app is het veel gemakkelijker om bepaalde mensen te isoleren, zodat niet heel het land op lockdown hoeft en verschillende maatregelen versoepeld kunnen worden. De initiatiefnemers laten wel weten dat er een minimale hoeveelheid gebruikers aanwezig moet zijn om de app goed zijn werk te laten doen, wat geen vreemd gegeven is. Hoe meer data, hoe meer inzicht. Het gaat om zestig procent van de Europeanen.

De experts die zich aangemeld hebben voor het initiatief, komen uit verschillende hoeken. Denk dan aan wetenschappers en onderzoekers uit velden als epidemiologie, psychologie, tracking, databeveiliging, privacy, kunstmatige intelligentie en encryptie.

In andere landen nemen ze het veelal minder nauw met de privacy van gebruikers. Zuid-Korea heeft een soortgelijke app gelanceerd, maar daarin wordt geen rekening gehouden met privacy. De gegevens van coronapatiënten worden veelal gedeeld met iedereen die met die persoon in contact geweest is, of in de buurt was tijdens de infectie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PEPP-PT

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Privacy en covid-19: Europees initiatief werkt aan privacyvriendelijke trackapp
Sluiten