Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 20 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Privacy nergens goed gewaarborgd bij de 7 crisis-apps

De Nederlandse landsadvocaat heeft de zeven coronacrisis-apps geanalyseerd en geconcludeerd dat de privacy nergens goed gewaarborgd wordt. De voorgestelde applicaties voldoen niet aan de AVG- en overige eisen. Dat komt onder meer door tijdsdruk en informatie die onjuist of onbeschikbaar was.

Afgelopen weekend zijn de zeven apps gepresenteerd door verschillende bedrijven. De Nederlandse landsadvocaat, van advocatenbureau Pels Rijcken, heeft naar de apps gekeken en de bovenstaande conclusie getrokken. Aangeraden wordt om de apps verder te ontwikkelen en er dus meer tijd aan te besteden. Dat staat in de Samenvatting privacy-analyse contactonderzoeksapps, die de Rijksoverheid gepubliceerd heeft. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de privacy niet goed gewaarborgd wordt in de apps zoals ze nu gepresenteerd zijn.

Privacy blijft belangrijk

De landsadvocaat heeft de voorstellen bekeken zoals ze gepresenteerd werden. Bij geen van de zeven apps kan vastgesteld worden dat de anonimiteit van gebruikers volledig gegarandeerd kan worden. En dat terwijl dat toch echt een belangrijk uitgangspunt is in het kader van privacy: de gegevens mogen niet te herleiden zijn zijn individuele gebruikers. Verder is het zo dat het risico op false positives nergens weggenomen wordt door de apps. Ook belangrijk, want zo hoef je niet ten onrechte geconfronteerd te worden met het idee dat je besmet zou zijn wanneer je langs iemand gelopen bent die ingevuld heeft het virus te hebben opgelopen (terwijl dat dus niet zo is).

Coronavirus coronanoodwet
Het coronavirus treft ons allemaal. (Afbeelding: Miroslava Chrienova via Pixabay)

Daarnaast komt uit de analyse naar voren dat de zeven apps tegen de verspreiding van het coronavirus werken met bluetooth. Hier kleeft een ander probleem aan. Wanneer iemand gewoon thuiszit terwijl een persoon met het virus voorbij zou lopen buiten, dan zou je alsnog de melding kunnen krijgen dat je in contact geweest bent met iemand. De signalen gaan namelijk door ramen, muren en plexiglas heen.

Verder wordt er nadruk gelegd op het feit dat de zeven bedrijven achter de apps last hadden van tijdsdruk. Informatie was daarom niet altijd volledig of beschikbaar. Ook is er slechts beperkt navraag gedaan. In de toekomst kunnen de apps dus nog aanzienlijk veranderen en aangepast worden.

De landsadvocaat is overigens niet in dienst van de Staat, maar wordt voor een bepaalde periode aangewezen als een vaste, externe advocaat. De analyse is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. Eerder werden er al andere zorgen geuit over de corona-apps in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Privacy nergens goed gewaarborgd bij de 7 crisis-apps
Sluiten