Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 22 jun 2018

De vloek van Bitcoin en andere cryptocurrencies: schaal

Hoewel er behoorlijk wat mensen enthousiast bezig zijn met cryptocurrencies en analisten met allerlei voorspellingen komen over hoe hoog de waardes van bepaalde coins wel niet gaan worden, is niet iedereen even onder de indruk van de digitale valuta. Zo waarschuwt de Bank of International Settlements zelfs al een tijdje tegen het gebruik van cryptocurrencies en zijn ze van mening dat hoe groter een cryptocurrency wordt, hoe slechter hij gaat presteren.

Vertrouwen en schaalbaarheid

De Bank of International Settlements (BIS) is een overkoepelende groep met daaronder de verschillende centrale banken. De entiteit draagt verschillende redenen aan voor het slechter presteren van een cryptocurrency, naarmate meer mensen het gaan gebruiken. Ze dragen ten eerste aan dat elke vorm van geld alleen maar op grote schaal zou kunnen werken als er vertrouwen is in de stabiliteit van de waarde en in de schaalbaarheid.

Vertrouwen in cryptocurrencies wisselvallig

Bij cryptocurrencies zou het vertrouwen echter in één keer kunnen verdwijnen door de fragiliteit van de gedecentraliseerde netwerken waarop ze gebouwd zijn. Daar heeft BIS inderdaad een punt. Zoals we weten kan de waarde van een cryptocurrency het ene moment torenhoog zijn en een maand later voor meer dan vijftig procent in waarde zijn gedaald. Dit zorgt er bij veel mensen voor dat het vertrouwen in de waarde niet stabiel blijft maar juist schommelt.

cryptocurrencies

Schaalbaarheidsprobleem Bitcoin

Een ander punt dat BIS aankaart is het gebrek aan de mogelijkheid om te schalen. Ze geven aan dat de cryptonetwerken  erg vatbaar zijn voor congestie naarmate ze groter worden. Hierbij geven ze als voorbeeld de momenteel hoge transactiekosten van Bitcoin en het lage aantal transacties dat per seconde verwerkt kan worden. In principe klopt het wel dat het Bitcoin netwerk op het moment wat overbelast is, maar er zijn wel allerlei projecten bezig met het oplossen van dit schaalbaarheidsprobleem. Eén daarvan is The Lightning Network, welke de druk op het netwerk zou kunnen verlichten. Inmiddels zijn er zelfs ook al verschillende wallets die het systeem ondersteunen.

Net als basketbal plaatjes

Hyun Song Shin, hoofd van research bij Bis, is van mening dat fiduciair geld waarde heeft, omdat mensen het ook gebruiken. Bij cryptocurrencies zouden veel mensen aan de andere kant de coins alleen maar kopen als een soort investering, maar niet om het daadwerkelijk te gebruiken als betaalmiddel. En zonder gebruikers zouden de coins simpelweg waardeloze tokens zijn. Dit zou zowel waar zijn voor een stuk papier met een gezicht erop als een digitale token. Hiermee vergelijkt hij virtuele coins met basketbal plaatjes of Tamagotchi.

Bitcoin Euro

Zeepbel, Piramidespel en milieuramp

BIS general manager Agustin Carstens  beschrijft Bitcoin zelfs als een combinatie tussen een zeepbel, een piramidespel en een milieuramp. Met de milieuramp wordt hoogstwaarschijnlijk gedoeld op het feit dat cryptocurrency gebruikers afhankelijk zijn van mijners voor het vastleggen en verifiëren van de transacties. Dit zou een gebrekkig systeem zijn, dat komt met een enorm en kostbaar energieverbruik.

Vanwege deze behoorlijk negatieve mening over cryptocurrencies adviseert BIS de centrale banken om eerst heel goed na te denken over de mogelijke risico’s, voordat ze komen met een eigen cryptocurrency. Op het moment hebben de centrale banken nog geen cryptocurrencies. De Riksbank in Zweden is dit jaar wel voorzichtig bezig met het onderzoeken van de digitale valuta e-krona. Daar lijken ze sowieso erg de kant op te gaan van een cashloze samenleving en ze zouden best eens het eerste land kunnen worden waar tastbaar geld helemaal verdwijnt.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Reageer op artikel:
De vloek van Bitcoin en andere cryptocurrencies: schaal
Sluiten