Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 mrt 2019

Facebook in problemen: man achter succes stapt op

Problemen in de top van Facebook. Twee zeer belangrijke sleutelfiguren hebben vanuit het niets en voor de buitenwereld totaal onverwachts hun vertrek aangekondigd. Dan hebben we het over Chris Cox en Chris Daniels.

Topmannen Facebook vertrekken

Geen kleine namen. De topmannen zijn namelijk respectievelijk eindverantwoordelijk voor de Facebook Feed en WhatsApp. Vooral Cox was een vertrouweling van CEO Mark Zuckerberg. Een flinke klap dus.

Sterker nog, Chris Cox is op Zuckerberg na de belangrijkste persoon binnen Facebook. Als head of product bepaalde hij de koers van het sociale netwerk. Hoe Facebook nu werkt en in elkaar steekt is te danken aan Cox, die het product de afgelopen 13 jaar ontwikkelde.

Nieuwe plannen

Maar waarom vertrekt hij dan? Cox zegt in een bericht op zijn Facebook-pagina niet achter de nieuwe plannen van Mark Zuckerberg te staan.

Chris Cox is op Zuckerberg na de belangrijkste persoon binnen Facebook

De CEO kondigde vorige week een drastische koerswijziging aan voor zijn bedrijf. Facebook moet opeens een modern communicatieplatform worden, met privacy als focus. Daar zegt Chris Cox het volgende over:

“Dit wordt een groot project. We hebben leiders nodig die het zien zitten om deze nieuwe richting in te slaan”, schrijft de tweede man van Facebook.

Kennelijk ziet hij het dus zelf niet zitten om van de ultieme dataverzamelaar naar voorvechter van privacy te transformeren.

Hoofd van WhatsApp

Ook Chris Daniels stapt dus op, hoofd van WhatsApp. Hij zit er nog niet eens een jaar, nadat oprichter van WhatsApp Jan Koum er mee besloot te kappen. Er is al een opvolger voor Chris Danield benoemd: Will Cathcart. Hij was eerder al eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Facebook-app.

Een week geleden kondigde CEO Mark Zuckerberg dus grote veranderingen aan. Hij wil naar eigen zeggen van Facebook minder een openbaar marktplein en meer een veilige huiskamer maken.

Vanaf nu ligt de focus bij het bedrijf op veiligheid en privacy. Geen overbodige luxe na alle ophef de afgelopen tijd. Ook hier geldt: eerst zien dan geloven. Het feit dat topmannen die zich vooral met de oude focus van het sociale netwerk bezighielden opstappen, geeft echter aan dat Zuckerberg serieus is. Dit zijn geen kleine namen die naar een ander bedrijf vertrekken, maar serieuze sleutelfiguren.

OMT

Reageer op artikel:
Facebook in problemen: man achter succes stapt op
Sluiten