Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 15 mei 2020

Project xCloud is nog niet de toekomst van gamen, maar is veelbelovend

Wanneer het aan verschillende grote bedrijven ligt, is het streamen van games de toekomst. Maar tot nu toe is het alleen maar toekomstmuziek. Elke keer wanneer ik een stream-service test, heb ik niet het gevoel dat het me een gelijke ervaring geeft dan wanneer ik op de PlayStation 4 of Xbox One speelt. Project xCloud is het project van Microsoft. Wereldwijd is het al in testfase uitgerold en sinds kort is Nederland aan de beurt.

Met de preview-fase van Project xCloud kun je diverse games streamen naar een Android-apparaat. Daarmee moet je dus op dit moment een bepaalde tablet hebben, maar een smartphone ligt meer voor de hand. Zelf ben ik een iPhone-gebruiker, maar voor deze test heb ik een Samsung S10 kunnen gebruiken, die in principe krachtig genoeg moet zijn om het goed te testen. Het probleem zit hem echter in de verbinding.

Gamen vanuit de cloud met Project xCloud

Microsoft raadt voor Project xCloud een router met een 5Ghz-verbinding aan. Daarbij heb je minimaal 10 Mbps nodig. Nou, dat is eerste heb ik en als ik naar mijn snelheid kijk, dan komt het uit op 312 Mbps. Dat zou dus goed genoeg moeten zijn. En toch was mijn eerste ervaring niet best. Ik probeerde Forza Horizon 4. Het opstarten ging enorm snel. Vanuit de cloud, dus zonder gebruik te maken van je Xbox One, kon ik binnen een paar seconden de game opstarten en was mijn savefile die gekoppeld was aan mijn account gelijk ingeladen. Op die manier kon ik makkelijk verder gaan waar ik gebleven was. Dus dat is top. Maar wanneer je daadwerkelijk gaat racen, is het beetje stotterend. Zeker in een racegame waarbij je op het juiste moment moet sturen, remmen en gas geeft, is dat behoorlijk funest.

Project xCloud xbox
Beschikbare games (Afbeelding: Microsoft)

Halo: The Master Chief Collection gaf gelukkig een betere ervaring. Perfect was de game niet, maar waar Forza Horizon 4 wat mij betreft onspeelbaar was, was de remake van de eerste Halo echt een stuk beter te spelen. De audio liep zonder gestotter en ook de gameplay was behoorlijk strak. Toch was er na elke halve minuut een kleine hickup te vinden in de game. Maar wanneer je straks het gevoel wilt hebben dat je altijd en overal je games wilt spelen, dan is dit een game die een meerwaarde biedt met Project xCloud.

Gemixte ervaringen

En zo heb ik nog een paar andere games gespeeld. Sommige titels werken redelijk tot goed, anderen niet naar behoren. Natuurlijk, dit is een preview-versie, maar wat mij betreft is Project xCloud nog niet de toekomst. Qua gebruiksvriendelijkheid en de snelheid waarop je games opstart, is het absoluut top, maar voor het daadwerkelijk spelen games moeten er echt nog wat stappen gezet worden. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Project xCloud is nog niet de toekomst van gamen, maar is veelbelovend
Sluiten