Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 27 dec 2017

Zelfrijdende trein eerder dan zelfrijdende auto? ProRail test ze in 2018 al

Er rijden nog geen zelfrijdende auto’s in Nederland, maar in 2018 kunnen we als het aan ProRail ligt wel zelfrijdende treinen op het spoor verwachten.

Zelfrijdende trein eerder dan zelfrijdende auto?

De spoorinfrastructuurbeheerder is van plan om in 2018 een test uit te voeren met een zelfrijdende trein. Voor deze test werkt het Nederlandse bedrijf samen met de Franse treinfabrikant Alstom.

De proef, die ook wel Automatic Train Operation of ATO wordt genoemd, behoort tot een van de goede voornemens van ProRail. Het ATO-systeem kan de handelingen van een treinmachinist op verschillende niveau’s uitvoeren (van ‘een beetje’ tot ‘volledig’). Dit herken je wellicht van de verschillende niveau’s die zelfrijdende auto’s ook kennen.

De verwachting is dat treinen die zijn uitgerust met ATO dichter op elkaar kunnen rijden. Dit moet de capaciteit op het spoor uiteindelijk gaan vergroten. Hierdoor kunnen treinen ook gelijkmatiger rijden, waardoor ze minder stops hoeven te maken en energiezuiniger rijden.

ProRail

ProRail gaat hard

De proef met zelfrijdende treinen zal eerst worden uitgevoerd op goederenvervoer op de Betuweroute. Die route is namelijk voorzien van een speciaal beveiligingssysteem genaamd ERTMS (European Rail Traffic Management System), dat het automatisch rijden beter ondersteunt dan klassieke beveiligingssystemen.

ProRail kijkt in samenwerking met verschillende internationale partijen naar de mogelijkheden voor het inzetten van zelfrijdende treinen.

Zelfrijdende personentreinen op komst

Voor een tweede proef is de spoorwegbeheerder in gesprek met de provincie Groningen. Die proef zou zich in plaats van op goederenvervoer, richten op personenvervoer. Nederland wil met het testen en invoeren van geautomatiseerd rijden op het spoor een internationale ontwikkeling in gang zetten.

ProRail

Het bedrijf benadrukt wel dat machinisten en treindienstleiders nauw betrokken worden bij de testen die ze uitvoeren en de ontwikkelingen die plaatsvinden. We zijn benieuwd hoe futuristisch de zelfrijdende trein er uit komt te zien. Wellicht heeft hij wel wat weg van deze iconische bullet train.

Reageer op artikel:
Zelfrijdende trein eerder dan zelfrijdende auto? ProRail test ze in 2018 al
Sluiten