Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 14 feb 2020

Prototype van voorloper PlayStation is nu te koop (maar onbetaalbaar)

Voordat de wereld kennismaakte met de grijze PlayStation, was het de bedoeling dat Sony in samenwerking met Nintendo een soort alternatieve Super Nintendo zou gaan maken. Daar was zelfs een prototype van, maar de samenwerking tussen die twee bedrijven wist niet te vlotten.

Uiteindelijk ging de bedrijven uit elkaar. Nintendo bracht zijn Nintendo 64 op de markt en Sony introduceerde de PlayStation. Maar de samenwerking tussen de twee partijen leverden wel een prototype op van wat het had kunnen zijn. En die wordt nu geveild.

Het SNES-PlayStation-prototype gaat voor flink bedrag verkocht worden

Er waren in totaal zo’n 200 SNES-PlayStation prototypes gemaakt door de bedrijven, maar dit is naar verluid de enige versie die nog werkt. Zo’n tien jaar geleden werd hij op zolder gevonden door de zoon van een man die destijds voor één van de bedrijven werkte en is hij opgeknapt. Hij is nu in staat om muziek-CD’s af te spelen. De waarde van het product zit hem echter vooral in de geschiedenis en de unieke samenwerking tussen de twee bedrijven die uiteindelijk op niks uitliepen. Wat dat betreft zou het eigenlijk perfect thuishoren in een museum.

De PlayStation SNES prototype
De PlayStation SNES prototype (Afbeelding: Heritage Auctions)

Maar de eigenaar besloot het te gaan veilen en dat is natuurlijk zijn goed recht. De animo lijkt behoorlijk groot te zijn. Op de website waar hij geveild wordt, staat de teller inmiddels over de 200.000 dollar. Toen ik echter begon met schrijven, was er een bedrag van 140.000 dollar genoteerd. En het zal me niet verbazen dat hij over de drie ton zit wanneer dit bericht gelezen wordt.

De spelcomputer wordt geleverd met een SNES-achtige controller, waar echter de naam PlayStation op valt te lezen. Ook op de spelcomputer zelf vind je die naam voorbij komen. Wat dat betreft is het dus meer een Sony-product, maar dan met verschillende Nintendo-elementen. Wil je meer lezen voer moderne games? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Prototype van voorloper PlayStation is nu te koop (maar onbetaalbaar)
Sluiten