Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 16 juni 2020

Dit is waarom de PS5 zo’n grote spelcomputer wordt

Eind dit jaar kunnen we aan de slag met de PlayStation 5. Mits je de PS5 straks daadwerkelijk op een relaxte manier in de winkel kan vinden voor een normale prijs. De spelcomputer werd vorige week onthuld.

En één van de elementen die opvielen aan de PS5-onthulling, was de grootte van de spelcomputer. Hij wordt een slag groter dan bijvoorbeeld de Xbox Series X en wordt zodoende de grootste spelcomputer van de vorige generatie. En dat heeft een reden.

Dit is waarom de PS5 zo groot is

In een LinkedIn-vragenuurtje, liet Matt MacLaurin, die als vice president van UX Design bij PlayStation werkt, weten waarom het verschil zo groot is. En het antwoord is eigenlijk heel simpel: de hitte die door de computer gemaakt wordt. De PS5 wordt namelijk een flink krachtige computer, die onder andere gebruik maakt van 7nm processors. Deze werken volgens MacLaurin erg goed als je kijkt naar de kracht die er voor gebruik wordt, maar omdat de kracht onder het kopje extreme valt, blijft er veel hitte in zitten. Door de spelcomputer groter te maken, is er meer mogelijk om de hitte af te voeren.

Past hij straks in je kast? (Afbeelding: Sony)

Dat zou ook een bijkomend voordeel hebben. Doordat er nu meer ruimte is om warmte af te voeren, zou het niet meer nodig zijn dat je te maken krijgt met ventilatoren die als een malle blazen. Zeker wanneer je een PlayStation 4 een paar jaar in huis hebt staan, is de kans groot dat hij vandaag de dag wat herrie maakt. Meer ruimte om warmte weg te werken zou dat probleem kunnen oplossen. MacLaurin gaat daarnaast ook in op wat reacties op de PS5 en de grootte daarvan. Wat hem betreft is het goed dat niet iedereen enthousiast over het design, je mag een verschil van mening hebben. Tot slot liet hij nog weten dat de interface van de nieuwe spelcomputer flink anders zal gaan zijn dan bij de huidige PS4. Hoe dat er uit gaat zien, dat krijgen we later te weten.

Reageer op artikel:
Dit is waarom de PS5 zo’n grote spelcomputer wordt
Sluiten