Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 11 nov 2020

PS5 Remote Play op de PS4: een handige functie, die zo werkt

Met de komst van de PlayStation 5 zou je kunnen denken dat je niks meer aan je PlayStation 4 hebt, omdat je alle nieuwe games toch op de nieuwe spelcomputer gaat spelen. Nou, met PS5 Remote Play is dat niet helemaal waar.

Nu is PS5 Remote Play niet interessant wanneer je je PS4 op dezelfde televisie hebt aangesloten als de PlayStation 5. Maar wanneer je je PlayStation 4 straks op een werk kamer zet, dan is het wel mogelijk om je PS5-game op de trouwe spelcomputer te spelen. Wij zijn er alvast mee aan de slag gegaan.

PS5 Remote Play op de PS4

Mocht je nu je PlayStation 4 opstarten, dan is de kans groot dat je daar een nieuw icoon ziet met PS5 Remote Play. Remote Play is iets dat sinds het begin van de PS4 aanwezig is. In eerste instantie kon je daarmee je game streamen naar de PlayStation Vita. Vandaag de dag kun je dat doen naar je smartphone, tablet of laptop. Handig als je wilt gamen, maar iemand anders kijkt iets op de televisie. En nu is dat dus ook mogelijk vanaf de PlayStation 5 naar de PlayStation 4. Het grote voordeel aan deze verbinding is dat je makkelijk aan de slag kunt gaan met de PlayStation 4-controller en op een groot scherm kan spelen.

PS5 Remote Play
De stappen die je moet zetten (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Ikzelf heb de PlayStation 5 al thuis, die staat nu beneden. Daarnaast heb ik op mijn werkkamer en op zolder nog twee PlayStation 4’s staan. De eerste gebruik ik om games op de testen en de tweede staat bij mijn hometrainer. Dan game ik daar op terwijl ik een workout doe. En nu is het dus ook mogelijk om PS5-games daar op af te spelen via PS5 Remote Play. Het eerste wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen is naar de PlayStation 5 zelf gaan. Daar moet je naar Instellingen gaan en vervolgens kies je Systeem en Remote Play. Daar moet je de optie voor Remote Play aanzetten.

Vervolgens ga je naar de PlayStation 4 en open je de PS5 Remote Play-app. Daar volg je de stappen en zoekt hij de PlayStation 5 op. Ik hoefde ze enkel allebei aan te hebben en op hetzelfde netwerk hebben staan en de verbinding was daarna automatisch. Binnen een minuut zat ik Astro’s Playroom te spelen op mijn PlayStation 4 met de PlayStation 4-controller.

Astro’s Playroom op de PS4! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De voordelen

Het gebruik maken van PS5 Remote Play kent een aantal voordelen. Ten eerste hoef je geen tweede PlayStation 5 in huis halen om er van te genieten op een andere kamer. Daarnaast is het handig om zo de multiplayer van games te spelen. Waar ik iets van vier controllers voor de PS4 heb, daar heb ik er momenteel maar één voor de PS5. En omdat de PS5 een stille spelcomputer is, kun je die beneden makkelijk aan hebben zonder dat iemand er last van heeft en jij boven gamet.

PS5 Remote Play
Een duidelijk menu (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen. De belangrijkste vind je in de performance. In de korte test die ik heb gedaan ziet het beeld er minder uit dan op de PS5 zelf. Dat is het nadeel van streaming. Doe het dan ook echt wanneer je even een potje wilt spelen of verder wilt gaan met je avontuur, terwijl de tv beneden is bezet. Maar ga niet dertig uur een game op deze manier spelen, want dan mis je al het mooie vuurwerk. Daarnaast lijkt het er op dat je bij het overschakelen van games de nieuwe game volledig nieuw op moet starten. Een Quick Resume functie lijkt niet te werken met PS5 Remote Play.

Wil je meer lezen over de PlayStation 5? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
PS5 Remote Play op de PS4: een handige functie, die zo werkt
Sluiten