Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 15 sep 2020

Minder PS5’s worden er gemaakt: schaarste dreigt

Eind dit jaar moet zowel de Xbox Series X als de PS5 op de markt gebracht. Van die eerste spelcomputer weten we al hoeveel hij gaat kosten en wanneer je de pre-order daadwerkelijk kan plaatsen.

Maar voor de PS5 blijft het op dit moment nog gissen. Aankomende woensdag wordt er een nieuwe livestream gehouden van de spelcomputer en weten we wellicht meer. De kans dat je hem straks makkelijk in de winkel kunt halen, is echter klein.

PS5 productie is omlaag gegaan

Want de productie van de PS5 heeft wat problemen ondervonden. Dat is althans hetgeen dat website Bloomberg meldt. Volgens de rapportage aldaar was het eerste de bedoeling dat er rond de 15 miljoen exemplaren voor maart 2021 op de markt zouden komen. Maar dat aantal is nu omlaag bijgesteld naar 11 miljoen, wat dus een verlaging is van vier miljoen exemplaren. En daardoor is de kans groot dat het straks moeilijk gaat zijn om een spelcomputer op een normale manier op de markt te vinden.

PS5
De PlayStation 5 (Afbeelding: Sony)

De verlaging van de PS5-productie heeft te maken met een chip binnen de spelcomputer die gemaakt is door AMD. De productie daarvan heeft tegenslagen gekend. Op een gegeven moment zat de productie van die chip op vijftig procent van het had moeten zijn, waardoor de de PlayStation 5 an sich niet goed in elkaar kon worden gezet. Inmiddels gaat het met de productie wel iets beter, maar zit het volgens Bloomberg nog niet op het niveau van wat het had moeten zijn. En daarom wordt het lastiger om de winkels te voorzien van de juiste voorraad.

Terug naar het oude niveau

Hoewel het vervelend is dat de voorraad straks met vier miljoen exemplaren is verkleind, is het nog altijd een hogere hoeveelheid dan wat begin dit jaar werd voorspeld. Toen was het Sony’s plan om voor maart 2021 vijf of zes miljoen exemplaren van de PS5 te verschepen. Door de huidige crisis is echter gebleken dat de vraag naar gaming flink is gestegen, waardoor het bedrijf wilt voorzien in het aanbod. Toch lijkt het ons verstandig om straks met de lancering de spelcomputer op tijd te pre-orderen. Wil je meer lezen over de spelcomputer? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Minder PS5’s worden er gemaakt: schaarste dreigt
Sluiten