Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Apple 25 juni 2019

Zo installeer je de publieke bèta van iOS 13, iPadOS en macOS Catalina

Het voelt nog maar een week geleden dat Apple tijden WWDC 2019 de nieuwste versie van iOS, iPadOS en macOS Catalina aankondigde, maar vanaf vandaag zijn de publieke bètaversies voor iedereen te downloaden. Hier lees je hoe je ze installeert.

Voordat je van start gaat: weet waar je aan begint. Bètaversies van de software zijn nog niet stabiel. Het is dan ook aan te raden om de software alleen te installeren op de apparaten die je niet dagelijks nodig hebt. Neem je toch het risico? Wees dan voorbereid op onverwachte fouten en crashes.

Back-up voordat je de bèta installeert

Het is dan ook verstandig om te beginnen met een back-up. Zo verlies je geen belangrijke gegevens als het updateproces fout loopt, of de nieuwe softwareversie problemen geeft. Een back-up van je iPad of iPhone maak je via iTunes of iCloud. Een back-up van je Mac maak je met Time Machine.

Is de backup afgerond? Dan ben je helemaal klaar om als één van de eersten de software te installeren en de nieuwe functies in iOS 13 of iPadOS 13 te testen. Je kunt je dan natuurlijk ook wagen aan de nieuwe mogelijkheden van MacOS Catalina.

Bron: One More Thing

Publieke bèta iOS 13 / iPadOS 13 downloaden

De publieke bètaversies die Apple beschikbaar stelt, zijn alleen via een speciaal programma te downloaden. Je moet daarvoor je Apple ID aanmelden bij het zogenaamde Apple Beta Software Program. Je kunt dat simpel doen door beta.apple.com te openen. Wie zich eerder al aangemeld heeft, hoeft dat niet nog eens te doen.

Vervolgens kun je vanaf die pagina op je iOS-apparaat het profiel downloaden. Open na het downloaden op je iPad of iOS-apparaat de instellingen om de update daarna te installeren. Tik op ‘Profiel gedownload’ om de installatie te starten. Na de reboot kun je de update uitvoeren bij InstellingenAlgemeenSoftware-update.

Publieke bèta MacOS Catalina

Ook de nieuwste versie van MacOS, bijvoorbeeld voor je Macbook Pro of iMac, is vanaf vandaag voor het grote publiek te testen. Ga daarvoor ook naar beta.apple.com om je Mac te registreren. Eenmaal geregistreerd kun je de update-software van Apple installeren op je apparaat.

Vervolgens zou de update moeten verschijnen onder ‘Software-updates’ in je instellingen. Gewoon zoals een normale update ook zou verschijnen dus. Het installeren spreekt voor zich via de instructies op het scherm. Vanaf nu kun je beginnen met testen van iOS 13, iPadOS 13 of MacOS Catalina! Wie weet vind jij wel onontdekte features, want bèta-testers kom regelmatig verborgen functies tegen.

macOS 10.15 Catalina publieke beta 001
Reageer op artikel:
Zo installeer je de publieke bèta van iOS 13, iPadOS en macOS Catalina
Sluiten