Hoe de ingewikkelde puntentelling van het turnen in elkaar steekt

Pop-Culture Malou van Oosterhoud 16 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Sanne Wevers pakte gisteravond historisch goud op de balk. Nog nooit pakte een Nederlandse Olympisch goud op de balk. Voor ons een reden om eens even te kijken hoe de puntentelling van het turnen in elkaar zit. Daar snappen wij (en de rest van Nederland) namelijk geen snars van.

¿Qué?

Sanne pakte het Olympische goud met een score van 15.466. Een persoonlijk record én een historisch moment. Maar laten we eerlijk zijn: 15.466? Waar komen die drie decimalen achter de punt vandaan? Speciaal voor de mensen die net als wij met vraagtekens boven het hoofd zitten over hoe de puntentelling van turnen tot stand komt hebben wij onderzoek gedaan. Hier een kleine uitleg, in Jip en Janneke taal (anders is het niet te begrijpen) over de E- en D-scores en samenstellingseisen. Sanne zelf hield trouwens ook een boekje bij met haar scores om te checken of de jury wel goed had geteld.

Puntentelling van het turnen voor dummies

De puntentelling van het turnen bestaat uit verschillende scores. De meest bekende zijn de E- en D-scores. De E-score staat voor ‘exercise’ en begint vanaf tien punten. Het doel van de turnster is om de E-score zo hoog mogelijk te houden. Elke keer dat er een fout wordt gemaakt gaan er punten af van die E-score die juist zo lekker optelt aan het einde. Een voorbeeld van aftrek op specifiek de balk is een wankeling. Een turnster verliest dan 0.10 punten. Als een turnster valt verliest ze één volle punt. Al die fouten samen kunnen dus flink optellen.

Daarnaast heb je de D-score, die voor ‘difficulty’ (moeilijkheidsgraad) staat. Een turnster geeft van tevoren aan welke oefeningen zij gaat doen in haar routine. Op basis daarvan wordt dan de D-score berekend. Dat kan bijvoorbeeld 5.7 zijn. De turnster mag op de balk nog flexibel (kleine woordgrap) zijn in haar routine. Stel een beweging voelt volkomen verkeerd om te maken, dan kan zij ervoor kiezen om ‘m niet uit te voeren. Dan krijgt ze logischerwijs aftrek van haar D-score. Maar de turnster kan er ook puntjes bij sprokkelen. Dat doet ze door voor een moeilijker element te kiezen. Bijvoorbeeld door in plaats van voor een vluchtige handstand kiezen, de handstand anderhalve seconde vast te houden.

De samenstellingseisen

Dan bestaat de puntentelling van het turnen daarnaast nog uit de SE-score. Dit staat voor de samenstellingseisen. De samenstellingseisen zijn eigenlijk een soort niveaus die de turnster moet halen. Die niveaus worden aangeduid met A, B, C, D en E. Net als met de D-score kun je met de SE-score extra punten verdienen. Elke SE die goed wordt uitgevoerd levert 0.3 of 0.5 extra punten op. Hoe hoger de letter, hoe moeilijker de samenstellingseisen en uiteraard hoe hoger de beloning qua puntenaantal. Je kunt maximaal 2.5 extra punten op deze manier sprokkelen. Sanne was trouwens tijdens de Olympische finale de enige die koos voor een samenstellingseis van E-niveau. Lekker bezig Sanne!

Helaas konden we het gouden officiële filmpje van Rio nog niet vinden, maar mocht je toch nog benieuwd zijn naar wat meer briljant werk van Sanne. Check dit filmpje dan even:

Chill voor de pubquiz

Pff, die balk hè, wist je dat dat ding maar tien centimeter breed is? Bizar dat ze daar al die moves op kunnen, toch? Daarnaast is-ie vijf meter lang en één meter twintig hoog. Turnen wordt trouwens toch een beetje als een vrouwensport bestempeld. Echt stoer is het niet als je op de middelbare school turnt. Echter is het moderne turnen door Friedrich Ludwig Jahn (een man) ergens laat in de zeventiende eeuw opgezet. En laten we de gouden medaille van de perfecte schoonzoon Epke niet vergeten. Daarnaast is spierbonk en badboy Yuri van Gelder zeker een stoere vent te noemen. De sport is dus zeker geen vrouwensport te noemen! De sport was daarnaast al groot voordat hij zich ermee bemoeide. Turnen is namelijk vanaf het begin van de Spelen van de partij. Toch leuk om te weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ZGTV

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen