Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 18 mrt 2019

Qualcomm lapt bizar bedrag aan Apple (maar krijgt iets terug)

Waar Apple en Qualcomm eerder hand in hand door het smartphone-landschap huppelde, staan de twee inmiddels al tijden tegenover elkaar. Na een rechtszaak van twee weken heeft de jury uitspraak gedaan en moet Apple een flink bedrag lappen aan Qualcomm. Maar dat is niets in vergelijking met wat die tweede partij moet betalen.

Apple lapt flink aan Qualcomm (en andersom)

In de afgelopen twee weken stond de rechtbank centraal voor zowel Apple als Qualcomm. Die eerste producent heeft drie Qualcomm-patenten geschonden op sommige iPhones. Genoeg reden voor de jury om een boete van 31 miljoen dollar op te leggen. Een flink bedrag voor Apple, mocht het niet zo zijn dat Qualcomm ook wat centen aan de producent uit Cupertino moet betalen. En met wat centen bedoelen we overigens een bedrag dat wij waarschijnlijk nooit op onze bankrekening zullen vinden.

Eerder deze week heeft een federale rechter uit de Verenigde Staten een voorlopige uitspraak gedaan in de zaak rondom Apple en Qualcomm. Waar die laatste partij zo’n 31 miljoen dollar mag ontvangen, raakt het heel veel meer centen kwijt. Zo is er besloten dat het bedrijf van Tim Cook een bedrag van 1 miljard dollar mag verwachten van Qualcomm. Een bedrag wat door de nieuwe uitspraak iets verminderd wordt, maar nog steeds zo’n 969 miljoen dollar bedraagt.

Volgens Reuters bepaalde de rechter dat Qualcomm contractueel afgesproken kortingen aan Apple moet betalen. Kortingen die dus neerkomen op zo’n 1 miljard dollar. Dit is niet de definitieve uitspraak voor een zaak dat al twee jaar loopt, maar een voorlopige uitspraak. Eentje dat het resultaat is van Qualcomms weigering tot betalen aan Apple.

Apple Tim Cook Sip

De strijd is al sinds 2017 bezig en beide partijen zijn constant naar elkaar aan het wijzen. Apple lijkt zich niet aan de voorwaarden van de afspraken gehouden te hebben en Qualcomm is bezig met zorgwekkende praktijken. Althans, dat is wat die eerste partij naar buiten brengt. De twee zijn dus al enige tijd in gevecht met als resultaat de iPhone verkoop, met Qualcomm chips, verboden is geworden in Duitsland.

We hebben te maken met een voorlopige uitspraak, de volgende zitting is ergens volgende maand.

Reageer op artikel:
Qualcomm lapt bizar bedrag aan Apple (maar krijgt iets terug)
Sluiten