Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 13 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Qualcomm eist verbod op iPhone Xr, iPhone Xs én iPhone Xs Max

Afgelopen maandag behaalde Qualcomm een kleine overwinning in haar strijd tegen Apple. Een rechter oordeelde dat de iPhone onrechtmatig gebruik maakte van verschillende Qualcomm-patenten. Hierdoor werd zowel het importeren als verkopen van iPhones in China verboden. Al snel bleek dat deze beslissing alleen oudere iPhones die standaard met iOS 11 of ouder werden verkocht betrof. Nu onderneemt het bedrijf opnieuw stappen om ook de nieuwste iPhone-modellen in China te verbieden.

Verbod zonder impact

Hoewel het Apple is verboden om iPhones uit 2017 en eerder te importeren dan wel te verkopen, geeft het bedrijf hier weinig gehoor aan. Alle modellen zijn in China nog steeds volop verkrijgbaar. Apple zou in iOS 12 aanpassingen hebben gemaakt, waardoor geen gebruik meer wordt gemaakt van de softwarepatenten waar Qualcomm op doelt. Alle modellen die nog worden verkocht, kunnen iOS 12 draaien. Apple is daarom overtuigd om haar gelijk in de rechtszaal te kunnen halen, en vecht het besluit aan. Zonder de verkoop in de tussentijd te staken.

Apple iphone xs

iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max

Omdat de nieuwste modellen iPhone standaard met iOS 12 worden geleverd, vielen deze buiten het verbod. Maar volgens Reuters is Qualcomm het ook daar niet mee eens. Een advocaat van het bedrijf dat Qualcomm representeert, laat weten om dezelfde patenten te gebruiken om een verbod op de nieuwe iPhones af te dwingen. De aanvraag moet nog worden ingediend.

Apple versus Qualcomm

De handelingen van Qualcomm in China zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen. En niet om de reden die je denkt. Dat de twee bedrijven elkaar het leven zuur maken, is geen nieuws meer. Apple klaagde Qualcomm in 2016 aan nadat deze onrechtmatige betalingen zou eisen. Bovendien zou Qualcomm haar positie als chipmaker misbruiken, door niet elke klant even eerlijk te behandelen. Maar de strijd ging dus voornamelijk om patenten en misbruik op het gebied van hardware. Terwijl Qualcomm nu achter de iPhone-verkoper aanzit op basis van software-patenten. En niet alleen in China. Ook in Amerika heeft het bedrijf meerdere malen geprobeerd om de iPhone te verbieden. Dit is, tot nu toe, afgewezen.

Of en wanneer er een verbod gaat plaatsvinden, blijft nog even de vraag. Waarschijnlijk vindt Apple snel weer een manier om de verkoop niet te laten stilvallen. Mocht de rechter in het nadeel van Apple beslissen, natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Qualcomm eist verbod op iPhone Xr, iPhone Xs én iPhone Xs Max
Sluiten