Mark Hofman
Mark Hofman Tech 5 dec 2018

Qualcomm onthult innovatieve toekomst vingerafdrukscanner

Tijdens Qualcomm’s Snapdragon Technology Summit in Hawaii hebben we minder over Snapdragon 855 gehoord dan we gehoopt hadden. Maar terwijl er veel details over de nieuwe chipset voorzien blijven van een vraagteken, is het bedrijf wel ingegaan op haar ultrasonische vingerafdrukscanner. En terwijl dat misschien niet heel baanbrekend klinkt, is dat het wel. De manier waarop jij je telefoon ontgrendeld, zal voor altijd veranderen. 

Qualcomm’s innovatieve vingerafdrukscanner

Tijdens de Snapdragon Technology Summit in Hawaii heeft Qualcomm nieuwe informatie gedeeld over hun eigen in-screen ultrasonische vingerafdrukscanner. De producent liet weten hoe het de feature aan gaat pakken en hoe deze in de praktijk in zijn werk gaat. Terwijl we op dit moment voorzien zijn van een aantal toestellen met optische scanners, lijkt de technologie van Qualcomm iets anders te werken. Naast het feit dat scans preciezer genomen worden, is het ook nog eens een stuk veiliger.

De sonic sensor van Qualcomm scant niet alleen, maar maakt door ultrasonische geluidsgolven een 3D mal van je vinger. Hierdoor is het niet afhankelijk van visuele data, waardoor je afdruk veel beter herkend zou moeten worden. Zelfs als je hebt zitten lunchen en de helft van je tosti nog aan je vinger plakt.

Door deze innovatieve werkwijze, is het scannen van je vinger ook gelijk een stuk veiliger geworden. Door de ultrasonische scanner is het bijvoorbeeld een stuk lastiger om de technologie voor de gek te houden. Een valse vingerafdruk gaat er dus niet voor zorgen dat de telefoon zich ontgrendeld. In het ergste geval zijn al je bestanden, op dit gebied, veilig achter slot en grendel.

Samsung smartwatch vingerafdrukscanner

Problemen van optische scanners

Vingerafdrukscanners die in het scherm van je smartphone zitten, zijn niet bepaald nieuw. Begin dit jaar kwam Vivo met de eerste variant van de feature en ook OnePlus, met haar 6T, heeft het toegepast. Ondanks het feit dat het werkt, moet de functie nog wel geoptimaliseerd worden. Zo zijn bovenstaande toestellen voorzien van een optische scanner, terwijl ultrasonische scanners de toekomst zijn. Want perfect werken: dat doet het nog niet.

De huidige, optische, scanners schijnen licht op je vinger en legt deze scan vervolgens naast het patroon wat je eerder ingevoerd hebt. Dat werkt hartstikke prima, maar dan moet je vinger wel helemaal schoon zijn. Heb je net gegeten en zit er nog wat vuil op je hand? Dan is de kans aanzienlijk aanwezig dat deze scanner hem niet pakt. Wat met de huidige technologie hartstikke logisch is, aangezien het patroon in dit geval niet hetzelfde is.

Maar ook op het gebied van veiligheid zijn de optische scanners geen zekerheid. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om het patroon van de vingerafdruk, in het ergste geval, na te bootsen. Hierdoor is het makkelijker om in een telefoon te komen, dan bij de ultrasonische scanner van Qualcomm. Wat dat betreft zal de producent een flinke slag kunnen slaan. Mits het goed gebeurt uiteraard.

Huawei Mate 20 Pro review vingerafdrukscanner

Qualcomm heeft tijdens de Snapdragon Technology Summit ook informatie gegeven over 5G ondersteuning. Benieuwd naar wat ze te melden hadden? Check dan hier ons artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Qualcomm onthult innovatieve toekomst vingerafdrukscanner
Sluiten