Leggen Quantum computers een bom onder Bitcoin en Blockchain?

Sinds Google bekend maakte dat zij een quantum computer hebben ontwikkeld is er onrust in de cryptomarkt. De nieuwe computer zou zo krachtig zijn dat deze een bom kan leggen onder Blockchain, Bitcoin en andere encryptie, zoals de beveiliging van wallets. Is deze angst gegrond en wat is quantum computing eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat zijn quantum computers?

De reguliere computers die wij kennen werken met bits (de bekende nullen en enen). Simpel gezegd kunnen huidige computers óf combinaties met nullen óf combinaties met enen verwerken. De nieuwe computers zijn werken niet met bits maar met qubits. Hiermee kunnen combinaties met nullen én/óf enen verwerkt worden. Google maakte bekend dat zij zo’n quantum computer hebben ontwikkeld. Om je een inzicht te geven: De 54 qubit-computer van Google kan een berekening waar de meest krachtige reguliere computer 10.000 jaar over zou doen in 200 seconden uitvoeren.

Wat is het gevaar voor Blockchain en Bitcoin?

Zoals je weet worden de transacties van bijvoorbeeld de Bitcoin opgeslagen op een Blockchain en moet een batch transacties worden goedgekeurd door een wiskundig probleem op te lossen. Dit is het zogenaamde mining. De computer die het snelste zo’n berekening oplost mag het blok goedkeuren en krijgt een aantal cryptomunten als beloning. Wanneer er een quantum-computer ingezet gaat worden hebben reguliere computers geen schijn van kans. Bovendien heeft het dan geen zin om bij meer interesse de wiskundige opgave moeilijker te maken. Gezien de superkracht is elke moeilijkheidsgraad die men kan opwerpen een peulenschil.

Hiermee ligt het gevaar dus op de loer dat één quantum-computer alle blokken op de Blockchain kan goedkeuren. Hiermee ontstaat dus het gevaar van fraude, die vergelijkbaar is met een zogenoemde 51%-fraude.

Daarnaast is ook encryptie met een quantum-computer kinderspel. Hierdoor wordt het dus voor kwaadwillenden bijzonder eenvoudig om bijvoorbeeld cryptowallets te kraken en zich de inhoud van de gekraakte wallets toe te eigenen.

Hoe reëel is het gevaar?

Het goede nieuws is dat quantum-computer zich nog in de laboratorium-fase bevindt. Experts schatten dat het nog minimaal tien en maximaal tientallen jaren kan duren voordat de dreiging reëel is. Dit biedt de kans voor de crypto-industrie om tegenmaatregelen te verzinnen. Je hoeft als gebruiker dus niet te schrikken van paniekverhalen, maar voor de industrie is actie geboden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Financemagnates

Reageer op artikel:
Leggen Quantum computers een bom onder Bitcoin en Blockchain?
Sluiten