Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 mei 2018

Einde van een tijdperk: Rabobank start uitfasering Rabo Scanner

Online veiligheid is belangrijker dan ooit. Nu je complete huis met het internet verbonden is, kan er ook des te meer mis gaan. Online bankieren was initieel dan ook een controversiële stap. We hebben het immers over geld, niet over een onschuldig chat-berichtje dat potentieel onderschept kan worden. Banken als Rabobank bedachten met onder andere de Rabo Scanner een oplossing.

Rabobank faseert Rabo Scanner uit

Om toch die veiligheid tijdens het online bankieren te garanderen, zijn er allerlei oplossingen bedacht. Grotendeels zijn ze nu al vervangen door geheel digitale opties. ING laat zijn gebruikers bijvoorbeeld hun betalingen bevestigen middels de mobiele app, waarmee je tevens op Android kunt pinnen.

De Rabo Scanner houdt het wel hardnekkig vol. Met dit kleine plastic apparaatje kunnen consumenten bankieren. Dat zorgt ook geregeld voor ergernissen: “Heeft iemand toevallig nog een Rabo Scanner liggen?” Het voelt nou niet bepaald als modern bankieren, zeker anno 2018.

Rabobank Rabo Scanner app
De Rabo Scanner

Gelukkig komt er nu ook een einde aan dat tijdperk. Rabobank heeft officieel bevestigd dat het de Rabo Scanner gaat uitfaseren. Na ING en ABN Amro gaat de bank zich ook focussen op hun smartphone-app.

Volgens Bart Leurs, Head of FinTech & Innovation, voldoet de verouderde technologie niet meer. Dat zei hij tegenover de Telegraaf. Methodes zoals gezichtsherkenning, vingerafdrukscanners en een extra lange pincode bieden op de lange termijn meer potentie, in het kader van veiligheid.

Geen paniek

De Rabo Scanner is overigens nog maar net op de markt. Althans, 2014 werd het apparaatje geïntroduceerd. Zijn voorganger, de Rabo Reader, is wel haast nostalgisch. De Scanner heeft een ingebouwd cameraatje, dat kleurcodes kan scannen.

Rabobank Rabo Scanner app

Ben je toch gehecht geraakt aan de Rabo Scanner? Dan hoef je nu niet in paniek te raken. Huidige gebruikers kunnen het apparaatje vooralsnog gewoon blijven gebruiken. Ook de Volksbank (SNS, Regiobank en ASN) neemt vergelijkbare stappen.

Bij ING kan de app al de TAN-code vervangen, en ABN Amro is zijn e.dentifier al een tijdje aan het uitfaseren.

 

Reageer op artikel:
Einde van een tijdperk: Rabobank start uitfasering Rabo Scanner
Sluiten