Jelle van Es
Jelle van Es Games 11 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Rainbow Six Siege esports is een feest om mee te maken

Rainbow Six Siege is één van de grootste games van dit moment. Wereldwijd is de game door meer dan vijftig miljoen gamers gespeeld en als je het eenmaal hebt geprobeerd, dan is de kans groot dat de game je weet te pakken. Het is een game die ook regelmatig gratis weekenden kent en dus kun je het makkelijk proberen.

Naast het feit dat Rainbow Six Siege een heerlijke game is om te spelen, is het ook een perfecte om naar te kijken. Zeker wanneer het om esports gaat is dit echt een topgame. Deze week werd in Japan de Grand Finals gehouden. Daarbij waren de acht beste teams uit de Pro League uitgenodigd voor een toernooi dat twee dagen duurde en waarbij 4.000 Japanse fans helemaal uit hun dak gingen.

Rainbow Six Siege-feest in Japan

Daarbij zijn is echt uniek. Ik heb in het verleden al heel wat potjes van de game via Twitch gevolgd en dat is al zeer de moeite waard. Maar wanneer je in een publiek zit dat volledig meeleeft met de game en voor elke kill in enthousiasme uitbarst, dan kun je eigenlijk niet anders dan kippenvel ervaren. Het is voor het eerst dat zo’n groot toernooi in Japan wordt gehouden. Van te voren had ik mijn vraagtekens daarbij. Het is namelijk niet echt een typische game voor de Japanse markt. Maar de fans stonden zonder problemen lang in de rij om vervolgens vol enthousiasme mee te leven met de wedstrijden. Daarmee bewijst dat de aantrekkingskracht van Rainbow Six Siege wereldwijd begrepen wordt.

Rainbow Six Siege
Het publiek is er klaar voor (Bron: Ubisoft)

Wat maakt Rainbow Six Siege dan zo boeiend om te volgen? Daar is geen eenduidend antwoord op te geven. Het is echt een combinatie van elementen. Ten eerste is het de basis van de game die gewoon ijzersterk is. Je hebt een team dat aanvalt en een bom moet plaatsen en team dat moet verdedigen. Het is een simpel concept, dat al sinds Counter-Strike makkelijk is te volgen. Toch is elk potje weer anders. En dat heeft te maken met het feit dat je als team uit vele verschillende Operators kunt kiezen. Iedereen heeft een andere speelstijl en mogelijkheden. De balans daar tussen is behoorlijk goed en uiteindelijk is het aspect van samenwerken en de juiste tactiek dat er voor zorgt dat je kunt winnen.

Rainbow Six Siege
Focus bij de spelers (Bron: Ubisoft)

Daarbovenop komt vaardigheid kijken. Je kunt een goed plan hebben, maar uiteindelijk komt er een moment dat je oog in oog komt te staan met de vijand en moet je sneller reageren. En op die momenten is Rainbow Six Siege echt op zijn best. Tijdens het weekend in Japan heb ik echt een hoop zwaar indrukwekkende kills mogen aanschouwen. Soms denk je dat de spelers door de muren kunnen kijken, omdat ze zo verdomd goed zijn. En als je dan een speler hebt die op zo’n indrukwekkende manier twee of drie kills kan maken, dan gaat het publiek volledig uit zijn dak. Om daar tussen te zitten, is absoluut een unieke ervaring. Je begrijpt dan pas waarom er plannen zijn om esports een Olympische Sport te maken. En wanneer schieten een Olympische sport is, dan zou dit het ook kunnen zijn.

(Bron: Ubisoft)

Bovendien zijn de wedstrijden lang en kan het alle kanten opgaan. Als team moet je op twee maps zien te winnen en door dat voor elkaar te krijgen, moet je zeven potjes winnen. Elk potje kost inclusief replays en wachten op het volgende potje zo’n vijf minuten. Op die manier kan een enkele map al vaak meer dan een uur duren. En daarin kom je van hoogtepunt in hoogtepunt.

Naast de actie en de strijd, heb je ook de verhalen. Het mooie aan deze Rainbow Six Siege Grand Finals is dat je als team moest kwalificeren door bij de beste twee in de regio te komen. Het verhaal van de finale is dat een aantal teams die in de vorige Grand Finals hoge ogen gooiden, er niet bij waren. De winnaar van de Grand Finals in Italië, Team Empire, was er niet bij. Zij werden vierde in de Europese Pro League en konden zo dus niet mee doen. Dat kwam mede door de opkomst van Natus Vincere (Navi). Dit Europese team wist vanuit de lagere divisie de Pro League in te komen en daar gelijk de competitie te winnen. Daarmee zijn ze de New Kids, die veel indruk maken. Tussen de wedstrijden door weten de professionele commentatoren dit soort verhalen te vertellen. Zonder dat je er echt iets van weet, geniet je er van.

Navi in de finale tegen Dark Zero (Bron: Ubisoft)

Uiteindelijk lukte het Navi om de finale te halen, nadat het in de halve finale een boeiende strijd uitvocht en daarbij net aan aan het langste eind wist te trekken. In de finale kwam het uit tegen het Amerikaanse Dark Zero, dat het hele toernooi al een sterke indruk wist te maken. Zonder twijfel waren dit de twee beste teams van het toernooi en zodoende de droomfinale die de analisten van te voren hadden voorspeld.

Maar waar men een spannende strijd had verwacht die uren had kunnen duren, was het al snel duidelijk dat Navi de bovenliggende partij was. Zonder al te veel problemen wisten ze op de map die Dark Zero had uitgekozen te winnen. Om vervolgens een map te kiezen waarop Dark Zero zeer slechte ervaringen heeft. De laatste keer dat zij competitief die map speelden was in januari van dit jaar en toen werd er verloren. En ook nu bleek die map hen totaal niet te liggen. Voordat we het goed door hadden, was Navi de koning en wist het met de mooie naar huis te gaan.

Het gevoel van winnen (Bron: Ubisoft)

Ondanks dat de finale niet het gewenste spektakel bracht, was het aanwezig op het evenement wel een mooie bevestiging van hoe goed de game werkt als esports-titel. Als er straks daadwerkelijk voor wordt gekozen om met de Olympische Spelen een esports-categorie te brengen, dan is dit de game om er bij te halen. Natuurlijk, het is wat gewelddadig, want er moet geschoten worden. Maar buiten dat zijn de fans fantastisch en is het onderlinge respect tussen de spelers erg groot. Na afloop wordt er keurig een handje gegeven en wanneer de camera’s niet aan staan, dan zie je de spelers tijdens een ontbijt in een hotel ook vrolijk met elkaar kletsen.

(Bron: Ubisoft)

Wil je meer lezen over de game? Lees dan hier onze preview van de nieuwe content. En mocht je daarna enthousiast zijn, dan kun je de game hier scoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Rainbow Six Siege esports is een feest om mee te maken
Sluiten