Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 16 mrt 2018

Nieuwe Raspberry Pi biedt flinke upgrade ?

Toen Raspberry Pi uitkwam, gingen behoorlijk wat harten sneller kloppen en werd het eindelijk mogelijk om op een redelijk makkelijke en goedkope manier allerlei apparaatjes en programma’s zelf te bouwen. De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs het nieuwste model aangekondigd: de Raspberry Pi 3 Model B+. Het belangrijkste verschil met zijn voorganger vinden we op wifi gebied.

Dezelfde aansluitingen

In 2016 werd de Raspberry Pi Model B uitgebracht en nu krijgt het super computertje een waardige opvolger. Qua uiterlijk zul je uiteraard geen drastische verschillen zien tussen de Pi 3 Model B en Model B+. De nieuwe Pi is nog steeds ongeveer even groot als een creditcard en komt met dezelfde vier USB poorten en HDMI aansluiting.

Raspberry Pi 3 Model B+

Nieuwe Raspberry Pi met snellere processor

Uiteraard zijn er wel verschillen, zoals de iets snellere quad-core processor. De nieuwe Model B+ komt namelijk met een 1,4 GHz processor, terwijl zijn voorganger het moest doen met 1,2 GHz. Ook Bluetooth krijgt een  boost en je kunt vanaf nu werken met Bluetooth 4.2, waar je tot voor kort genoegen moest nemen met Bluetooth 4,1. Verder komt de Pi met 1GB RAM, net als het oudere model.

Raspberry Pi 3 Model B+

5 GHz wifi

De belangrijkste verandering is de ondersteuning voor de dual-band 802.11ac standaard en dus 5 GHz wifi. Uiteraard kon je met de normale Model B ook het internet op, maar alleen met de 2,4 GHz-band. Dit was voor veel mensen storend, aangezien we over aan het stappen zijn naar 5GHz en je aan de slag moest met een speciale 2,4 GHz servers om met je Raspberry Pi te spelen. Nu is dat allemaal niet meer nodig en omdat het 5 GHz signaal korter is zijn 2,4 GHz broertje, is de verbinding doorgaans een stuk stabieler en sneller.

Vaak denken mensen dat alleen hobbyisten gebruik maken van Raspberry Pi, maar dat is natuurlijk verre van waar. Zo gebruikt Bang & Olufsen bijvoorbeeld Raspberry Pi om elke speaker slim te maken.

The Verge

Reageer op artikel:
Nieuwe Raspberry Pi biedt flinke upgrade ?
Sluiten