Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 15 jan 2018

Vijf redenen om (niet) een Raspberry Pi te kopen

Raspberry Pi kun je zien als een mini computer, waarmee je van alles kunt bouwen en besturen. Het systeem werd behoorlijk snel populair bij mensen die bijvoorbeeld hun robotica project naar een hoger niveau wilden tillen. Je hoeft echter niet per se androids te maken, maar je kunt ook allerlei leuke dingen bouwen voor je smarthome. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet aan de slag te gaan met Raspberry Pi.

Raspberry Pi is goedkoop

Eén van de grote voordelen van Raspberry Pi is dat het redelijk goedkoop is. Natuurlijk krijg je dan niet een volledig werkende slimme speaker, maar aan de andere kant heb je wel de vrijheid om van alles zelf te programmeren en om zelfs je eigen smarthome apparaatjes te maken. Je kunt al een starterset kopen voor rond de 50 euro.

Raspberry Pi

Makkelijk verbinden met internet

Als je de Internet of Things wilt gaan besturen, moet je natuurlijk wel toegang hebben tot internet. Bij Raspberry Pi is dat snel en makkelijk om te doen en ben je zo verbonden. Veel mensen vergelijken Raspberry Pi met Arduino en inderdaad kun je ook met Arduino van alles bouwen. Bij Arduino is het echter net iets lastiger om een verbinding met internet te bewerkstelligen en moet je shields en librairies gaan gebruiken. Het is niet onmogelijk, maar met Raspberry Pi gaat het makkelijker.

Verschillende programmeertalen mogelijk

Met Raspberry Pi kun je aan de slag met verschillende programmeertalen. Zo kun je aan de slag met onder andere Python, HTML 5, de simpele programmeertaal Scratch van MIT, Javascript, Java, C++ en Perl. Als je dit vergelijkt met Arduino is het behoorlijk uitgebreid. Bij Arduino ben je verplicht om of de Arduino programmeertaal te gebruiken, of C/C++.

Python

Hardware is niet open source

Waar Arduino open source is en iedereen in de code can duiken, is Raspberry Pi dat niet. Veel mensen zal dat niet zoveel uitmaken, maar anderen zullen het als een groot nadeel zien. Een voordeel van open source producten is dat ze heel dicht komen bij wat gebruikers daadwerkelijk willen en nodig hebben. Ze kunnen tenslotte ook zelf aan de code werken en het helemaal optimaliseren.

Geen real-time toegang tot hardware

Een ander nadeel aan Raspberry Pi is dat je geen real-time toegang hebt tot de hardware. Als de CPU bijvoorbeeld ergens mee bezig is, moet je even wachten om te interfacen met de hardware. Het is niet dat je uren moet wachten, maar je kan te maken krijgen met lags.

Aangezien Raspberry Pi redelijk makkelijk is om te gebruiken, kun ook jij aan de slag gaan met je eigen smarthome projecten. Hier zijn alvast een paar projecten om mee te beginnen. Leer bijvoorbeeld hoe je automatisch je plantjes water kunt geven of hoe je je waterkoker vanaf de bank aan kunt zetten.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) een Raspberry Pi te kopen
Sluiten