Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gadgets 17 okt 2018

Razer Sila Review: Krachtige Router die netjes oogt

Razer is al meer dan tien jaar een maker van verschillende high end gaming gear. Ze begonnen in eerste instantie met toetsenborden en muizen voor de pc, maar inmiddels bestaat hun line up uit een hoogwaardige gaming laptop, een highe end Android-device, verschillende controllers, tablets en nog veel meer. Het uitbrengen van de Razer Sila, een high end router, is eigenlijk de volgende logische stap.

Want tegenwoordig speel je eigenlijk altijd online. Bij sommige games speel je actief tegen anderen online, terwijl je bij andere games een goede verbinding wilt hebben om op die manier de updates snel binnen te krijgen, zodat je daarna weer verder kan. En tegelijkertijd wil je ook dat je bij je andere dagelijkse WiFi-benodigheden voorzien bent van een stabiele en krachtige verbinding. In de meeste gevallen is de Razer Sila een goed alternatief voor een krachtige router.

Razer Sila

High-end router

De Razer Sila bevindt zich met een adviesprijs van 299 euro op de markt van de high end routers. Hij is bijvoorbeeld vijftig euro duurder dan de Netgear Nighthawk gaming router. Dat terwijl hij niet beter is dan die laatste router. Toch heeft de Razer Sila zijn sterke punten. Zo is het een router die geen gebruik maakt van allemaal antennes. Deze zijn aan de binnenkant verwerkt. Daarmee is hij beter geschikt om in het zicht te staan, mocht je hem ergens in de kamer hebben staan.

Razer Sila

Het ontbreken van de antennes lijkt er wel voor te zorgen dat zijn bereik minder ver komt. Waar ik met mijn Nighthawk zonder problemen WiFi op de tweede verdieping heb en zelfs op zolder een signaal oppik, komt de Razer Sila niet verder dan de tweede verdieping en is Netflix kijken op zolder een no-go. Als je binnen het bereik van de router zit, dan kun je overigens wel genieten van een razendsnelle verbinding. Op zijn 2.4 Ghz netwerk kan hij snelheden tot 400 Mbps aan en op zijn 5 Ghz netwerk loopt dat op naar 1.733 Mbps. Wat dat betreft is downloaden van grote bestanden of het streamen van games via Remote Play een fluitje van een cent.

Razer Sila heb je zo aan de praat

Het instellen van de router is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt gebruik maken van een app, waarbij je alles vanaf je telefoon kunt regelen, maar ook de desktop-admin is clean en overzichtelijk. Binnen een minuut of tien had ik alles naar mijn voorkeuren ingesteld en kon ik gewoon weer met netwerk gebruiken. Met name voor gamers heeft de Razer Sila een paar voordelen. Zo maakt hij gebruik van zijn eigen FasTrack QoS engine. Daarmee geeft hij automatisch voorkeur aan de gebruikers die binnen het netwerk gamen, zodat je geen last hebt van lag wanneer huisgenoten Netflix gebruiken.

Razer Sila

Een ander klein nadeeltje ten op zichte van andere routers is dat hij naast de WLAN slechts drie andere ethernet porten heeft. Over het algemeen is dat genoeg, maar eentje extra was geen overbodige luxe. Ook zijn er maar twee USB-porten, wat iets minder is dan de gemiddelde high end router. Voor de meeste gebruikers is dit meer dan genoeg, maar voor een prijs van 299 euro had iets extra’s wel mooi geweest.

Razer Sila

Daarmee is de Razer Sila vooral een geschikte gaming router als je hem in de huiskamer heb staan. Door het ontbreken van alle antennes oogt hij gewoon netjes. Mocht je helemaal veel geld hebben, dan kun je er ook twee kopen en ze in een mesh-network zetten, waarbij je eigenlijk overal een goede verbinding hebt. De Razer Sila is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over routers? Kijk dan zeker eens hier.

Reageer op artikel:
Razer Sila Review: Krachtige Router die netjes oogt
Sluiten