Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 3 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Record aan e-waste in 2019: wereldwijd gooien we meer elektronica weg

2019 heeft een nieuw record te pakken. Wereldwijd hebben we niet eerder zoveel e-waste weggegooid als vorig jaar: maar liefst 53,6 miljoen ton. De e in de naam staat voor electronic. Denk dan aan smartphones, computers, huishoudelijke apparaten en andere gadgets.

Slechts 17 procent van het geheel werd gerecycled. Het overgrote deel komt op een vuilstort terecht, wordt verbrand of verdwijnen in bureaucratische scheuren waar niemand het meer kan terugvinden. Met het onlangs uitgebrachte rapport wilden de onderzoekers grip krijgen op de manier waarop omgegaan wordt met e-waste. Maar de conclusie is nu dat we er niet op vooruitgaan; we gaan erop achteruit.

De onderzoekers zijn van mening dat het probleem ook alleen maar erger wordt. Tegen 2030 aan zal de hoeveelheid e-waste waarschijnlijk verdubbeld zijn. Dat is niet alleen slecht voor onze planeet, maar ook voor de gezondheid van iedereen die erop woont. Het vuil bevat gif dat schadelijks is voor mens, dier en natuur.

E-waste in Ghana
E-waste in Ghana. (Afbeelding: Wikimedia)

Meer e-waste dan ooit tevoren

Naar schatting zit er zo’n vijftig ton aan kwik in e-waste dat verdwenen is door bureaucratie. Het onderzoek stelt dat een groot deel hiervan in het milieu terechtgekomen is. Er zit ook heel veel verloren goud, zilver, koper, ijzer en andere mineralen in de apparatuur: goed voor 57 miljard dollar. Door hier opnieuw gebruik van te maken kunnen we de natuur ontzettend ontzien. Dat is natuurlijk het idee achter recyclen, maar dan moeten we het wel doen.

32 procent van het e-waste (elektronisch afval) bestaat uit kleine elektronica: videocamera’s, elektronisch speelgoed, broodroosters en scheerapparaten. 24 procent bestaat uit keukenapparatuur en printers, maar ook zonnepanelen. Die panelen vormen nu nog geen groot probleem. Echter, de technologie van hedendaagse zonnepanelen raken achterhaald, waardoor dat soort afval kan toenemen. Ongeveer acht procent bestaat uit schermen en monitoren: dat soort afval neemt af de laatste jaren.

Hoewel Azië verantwoordelijk is voor de meeste e-waste, zijn het de Europeanen die per hoofd de meeste elektronica weggooien. Europa verzamelt gelukkig ook veel apparaten, die vervolgens gerecycled worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Global e-waste

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Record aan e-waste in 2019: wereldwijd gooien we meer elektronica weg
Sluiten