Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 28 sep 2018

Red Dead Redemption 2 Preview: wij speelden de game en dit viel op

De grootste game van dit jaar op papier is zonder twijfel Red Dead Redemption 2. Het is een game waar we al jaren naar uitkijken en het is de eerste echte nieuwe titel van ontwikkelaar Rockstar Games op de huidige generatie spelcomputers. Natuurlijk, GTA 5 kun je ook op je PlayStation 4 en Xbox One spelen, maar dat is een port van de game die eerder op de oudere consoles verscheen. De game speelt zich af voor de gebeurtenissen van het eerste deel. John Marsden is aanwezig in de game, maar je speelt nu met Arthur Morgan.

Beiden zijn onderdeel van de zogenaamde Van der Linde gang. Een benden die het Wilde Westen onveilig maakt om zo rijkdom te vergaren en een beter leven te leiden. Op 26 oktober komt de game uit op de PlayStation 4 en Xbox One. Voordat het zover is, zijn we met de game aan de slag gegaan. Daar hebben we enerzijds een presentatie gekregen van wat ongeveer het begin van het avontuur is en zijn we er zelf daarna ook mee aan de slag gegaan. In totaal hebben we ruim twee uur met Red Dead Redemption 2 doorgebracht en dit viel ons op.

Red Dead Redemption 2 ziet er fantastisch uit

Het is een beetje een schot voor open doel, want als je de trailers en de screenshots hebt gezien, dan weet je al dat de game goed oogt. Maar wanneer je het geheel daadwerkelijk voor je in beeld zit, dan is het nog wat indrukwekkender. Red Dead Redemption 2 is een game die zowel in de details als in de vergezichten indruk maakt.

Vanaf het allereerste moment dat je paarden door de sneeuw ziet lopen en daarbij sporen achterlaat ben je verkocht. En dat wordt alleen maar meer als je de zon door de wolken ziet schijnen, je ziet dat je de wapens die je meeneemt ook echt draagt, je de mogelijkheid hebt om je baard te trimmen die naar verloop van tijd aangroeit en in kamers kun je spullen uit lades halen die dan ook daadwerkelijk daaruit opgepakt worden en verdwijnen. Het zijn dit soort kleine details die er eigenlijk niet in hadden gehoeven, maar door het er in te stoppen komt het geheel wel meer tot leven.

Red Dead Redemption 2

Muziek zorgt voor sfeer

De eerste Red Dead Redemption had over het algemeen geen muziek. Er zaten een paar momenten in waarbij je vanuit het niets begeleid werd door een prachtig lied, zoals je tocht naar Mexico. Maar buiten dat kwam het geluid van de natuur en de mensen.

Bij Red Dead Redemption 2 is er voor gekozen om met dynamische muziek te werken. Volgens de ontwikkelaar zijn er 192 verschillende muziekstukken ingestopt. Deze kunnen afspelen wanneer je missies doet, maar ook wanneer je met een paard naar een klif loopt en geniet van een groots uitzicht.

Je paard is zeer belangrijk

Je trouwe viervoeter is in het avontuur zeer belangrijk. Natuurlijk brengt hij je van punt A naar B, maar hoe beter je met hem omgaat, des te meer vertrouwd hij of zij zich met jou voelt.

Dat betekent weer dat hij langer op volle snelheid kan sprinten of van een grotere afstand reageert op jouw fluitgeluid. Wees dus voorzichtig met het edele beest.

Red Dead Redemption 2

Gesprekken met vreemden kan voor actie zorgen

De wereld van Red Dead Redemption 2 is groots en leeft. Nog meer dan bij het eerste deel is er van alles gaande. Het is mogelijk om iedereen aan te spreken. De eerste beste huifkar die ik tegenkwam besloot ik grof te bejegen.

Die waren blijkbaar zo geïrriteerd dat ze begonnen te schieten en op de vlucht gingen. Omdat ik de controls nog een beetje moest leren kennen vond ik hier al snel mijn graf.

Red Dead Redemption 2

Jagen op verschillende beesten

Je hebt in Red Dead Redemption 2 straks waarschijnlijk een grote hoeveelheid aan missies waar je aan mee kunt doen. Maar je kunt die ook even links laten liggen om te gaan jagen. Er zijn vele tientallen verschillende dieren in de game te vinden.

Sommigen zijn klein, maar je zult ook op grote beesten kunnen jagen. Daarbij moet je proberen om het beest op een zo’n effectieve manier af te maken. Je wilt namelijk het vlees in tact houden en de huid zo min mogelijk beschadigen. Hoe beter je dat doet, hoe meer geld je er in het dorp voor krijgt. Of je gebruikt het om terug te brengen in het kamp van je bende, waar de kok het vlees kan bereiden en iemand anders de huid kan gebruiken om voorwerpen te maken.

Red Dead Redemption 2

Dead Eye voor slowmotion

Mocht je in een gevecht komen of te gaan jagen, dan is het verstandig om je Dead Eye vol te hebben. Dit element uit het vorige deel keert terug en geeft je tijdelijk de mogelijkheid om alles in slowmotion te laten gaan. Op die manier kun je makkelijk een headshot maken of met een pijl en boog een beest in zijn hart treffen.

Indrukwekkende killcam

Eén van de dingen die ik als eerste te zien kreeg, was een overval van de bende op een trein. Het leidde tot een serie aan shootouts, waarbij het maken van een laatste vijand uit een serie voor een killcam actie zorgde. Het is iets dat de ontwikkelaar heeft overgenomen uit Max Payne 3 en geeft veel voldoening.

Red Dead Redemption 2

Spelen zoals je zelf wilt

Een ander belangrijk element uit de speelsessie is dat je in de game kunt gaan spelen hoe je dat zelf wilt. Je kunt je enigszins inhouden en je gedragen, ook al ben je een boef. Maar je kunt ook gewoon je wapen er bij pakken en willekeurige burgers beroven en daarna afknallen. Zorg er dan alleen wel even voor dat je niet gezien wordt, want anders komt er een prijs op je hoofd te staan.

Red Dead Redemption 2

Gesprekken met burgers leiden tot missies

Burgers in de game zijn in Red Dead Redemption 2 meer dan alleen opvulling. Het loont volgens de ontwikkelaar echt om in gesprek te gaan met zo’n beetje iedereen die je tegenkomt. Op die manier kom je in aanraking met nieuwe missies en ontdek je bepaalde dingen. Maar het is ook gewoon interessant om te horen wat iedereen te zeggen heeft. Soms is dat niet veel, maar op andere momenten ben je getuige van boeiende gesprekken.

Je wilt vrienden worden met je bendeleden

Zoals gezegd hebben we slechts een uurtje of twee met de game doorgebracht. Maar nu hadden we al het gevoel dat we echt een onderdeel wilde zijn van de boevenbende van de Van der Linde gang. Het zijn interessante personages, die allemaal hun eigen beweegredenen hebben. Niet iedereen mag elkaar, maar het is aan jou om ze voor je te winnen. In de strijd kun je als men jou vertrouwt er voor kiezen dat zij dan bepaalde dingen voor je doen, zoals een vijand geruisloos uitschakelen.

Red Dead Redemption 2

Van alles te verbeteren

Voor van alles en nog wat in de game kun je geld verdienen. En daarmee kun je bijvoorbeeld naar de wapensmid gaan om daar je wapen te verbeteren. Daarnaast moet je je wapen ook goed onderhouden, zodat bij blijft presteren. Verder kun je hem customizen zoals je zelf wilt, zodat je wapen een beetje je beste vriend wordt. Maar je kunt er ook voor kiezen om het geld te stoppen in het kamp dat je met je bende hebt. Op die manier krijg je daar weer bepaalde upgrades en mogelijkheden. Zo is de game meer dan een actie game in een grote wereld. Het is een game waarbij je echt bouwt aan jezelf en je medestrijders, zonder dat je zoals in een RPG met allemaal menu’s en skilltrees werkt.

Sterke stemacteurs zorgen voor sterke personages

Een ander opvallend punt aan de speelsessie was te vinden in het werk dat de stemacteurs hebben verzet. Zover ik weet zijn er eigenlijk geen bekende acteurs in de game gebruikt, maar de stemmen die je voorgeschoteld krijgt in combinatie met de personages past heel goed, waardoor het geheel nog meer tot leven komt.

De speelsessie van Red Dead Redemption 2 geeft een dubbele bevestiging. Enerzijds laat het zien dat het inderdaad een game is die vol zit met kwaliteit en mogelijkheden. Maar anderzijds laat het zien dat de ontwikkelaar met de game meer wilt doen dan een simpel vervolg. Het is een game waarbij je een wereld voorgeschoteld krijgt die echt leeft en waarbij je in een winkel bijvoorbeeld de voorwerpen die je wilt kopen ook daadwerkelijk van de planken af kunt pakken om te bekijken.

Op 26 oktober komt Red Dead Redemption 2 en verschijnt dan op de PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer weten over gaming? Bezoek dan eens onze overzichtspagina hier.

Reageer op artikel:
Red Dead Redemption 2 Preview: wij speelden de game en dit viel op
Sluiten