Red Dead Redemption op de Switch is een genot, dus nu willen we deze games ook

Games Dennis Mons 18 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Critici waren sceptisch, want Red Dead Redemption zou niet lekker draaien op de Nintendo Switch. Laten we eerlijk zijn: het is niet de krachtigste console, en de Switch 2 laat nog even op zich wachten. Maar de eerste reacties op RDR zijn enorm positief. En daarom wil WANT-redacteur Dennis Mons dat ook deze games uit 2010 een port krijgen op de Switch.

Een veelgehoorde klacht over de Nintendo Switch is dat het niet bepaald een heavy hitter is als het gaat om kracht en graphics. Maar de port van Red Dead Redemption uit 2010 blijkt verdraaid goed op de console te draaien. Maar welke ports uit dat jaar wil ik ook spelen op de handheld?

Red Dead Redemption lijkt het meeste uit de Nintendo Switch te halen

De Switch is een oud beestje. De console is al zes jaar, en vaak is dat het moment dat zo’n machine een upgrade krijgt. Dat was het geval met de PlayStations en Xboxen, maar de Switch moest het doen met een Lite- en OLED-versie. Meh.

Toch is in het verleden bewezen dat oudere consoles juist tot hun recht komen in hun nadagen. En met de succesvolle port van Red Dead Redemption blijft dat óók het geval te zijn met de Nintendo Switch. Gamejournalisten en ‘normale gamers’ prijzen in ieder geval de game (opnieuw). Hieronder vijf games die ik ook op de Switch wil spelen die in hetzelfde jaar uitgekomen zijn.

1. Bioshock 2

Als er één magische game is uit 2010 dan is het Bioshock 2. De langverwachte opvolger was een genot.

BioShock 2 speelt zich af in de adembenemende stad Rapture, een verborgen onderwatermetropool, ver weg van de ogen van de wereld. Deze betoverende stad, opgericht in de jaren ’40 door niemand minder dan miljardair Andrew Ryan, straalt als het ware vrijheid uit.

Hier werd een utopie geschapen, ver weg van de invloeden van religie en bureaucratische bemoeienis, een ware oase van ongebonden zelfbeschikking. Ware het niet dat er Little Sisters en Big Daddies rondwandelen. En die waren niet heel chill.

2. Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction

Als groot SplinterCell-fan is dit een port waar ik volledig op zit te wachten. Het is verre van de beste game in de franchise, maar we wachten al zo lang op een nieuwe SplinterCell dat ik met alle liefde alle oude titels weer opnieuw wil spelen op de Switch.

Hoewel het sluipen in Conviction beduidend minder is dan bij voorgangers, is de hele sfeer in deze Tom Clancy-game zo ontzettend fijn om in het donker in handheld-modus te spelen. Sam Fisher: kom er maar in!

3. Heavy Rain is perfect voor de Nintendo Switch

Toegegeven: Heavy Rain is niet een game die iedereen in 2010 bekoorde zoals Red Redemption dat tot op zekere hoogte wel deed. Het is een avonturenspel dat meer een interactieve film is, of zelfs een point & click, dan de meeste titels.

Je speelt in Heavy Rain meerdere personages die allemaal rondom één plot draaien. In eerste instantie speel je als Ethan, wiens zoon ontvoerd is door de ‘Origami Killer’, wiens handelsmerk eruit bestaat jongens te ontvoeren gedurende het herfstseizoen.

Vervolgens vermoordt hij hen door hen te verdrinken in regenwater en een orchidee op hun borst achter te laten, samen met een origamifiguur in de buurt. Dit duistere en ingenieuze patroon bezorgt je rillingen en voegt een sinistere dimensie toe aan de misdaadwereld.

Het intrigerende is ook dat je acties direct invloed hebben op het verhaal, en dat gaat ver. Wanneer een van je speelbare personages sneuvelt, is deze ook echt dood. Dat leidt tot een game die voor iedereen anders is en zelfs 17(!) verschillende eindes kent. Perfecte fictie met een intrigerend verhaal dat prettig te spelen is op een Nintendo Switch in het donker, in je nest.

4. Kirby Extra Epic Yarn

Het is zeker geen stoere game als Read Dead Redemption of andere titels in de lijst, maar Kirby Extra Epic Yarn mag zeker niet ontbreken. De game kwam uit op de Wii, en later op de Nintendo 3DS, maar een Nintendo Switch-versie is nooit uitgebracht. We moesten het in plaats daarvan doen met Kirby Return to Dream Land en The Forgotten Land. Maar Yarn heeft mijn hart gestolen.

In de game volgen we Kirby, die veranderd is in garen en naar Patch Land is gestuurd, een wereld die volledig is opgebouwd uit stof. Met zijn hulpvaardigheid zal hij Prins Fluff bijstaan door zeven stukken magisch garen te verzamelen, die gebruikt worden om Patch Land aan elkaar te naaien en zo de antagonist van het spel, Yin Yarn, te stoppen.

Het probleem is deels dat de port naar de 3DS niet bijzonder goed was. De resolutie ging van 420p naar een schamele 240p, en Nintendo liet ook nog eens de co-op-modus weg, wat juist de charme van de game was.

Echter, voor gamers die houden van de ‘stoffen’ look van games (zoals ook in Sack Boy/Little Big Planet en Unravel), verdient deze port zeker een plekje op de Switch. Het lastige is: als dit gebeurt, betaal je in de e-Shop weer bijna de volle prijs.

5. Mass Effect 2 evenaart de graphics van Read Dead Redemption

Deze game heeft bijzonder veel lof gekregen. Het is dan ook een van de beste shooter-gebaseerde RPG’s die ik persoonlijk ooit heb gespeeld (en ik houd niet van RPG’s). De uitstekende gameplay en het meeslepende verhaal waren fantastisch, zeker als je een voorliefde hebt voor sciencefiction. Daarnaast waren de graphics toen al verbluffend, laat staan in vergelijking met Red Dead Redemption.

In de game kruip je in de huid van Commandant Shepard. Vrij uniek, destijds, was dat je Shepard’s geslacht, verschijning, militaire achtergrond, gevechtstraining en voornaam kon bepalen. Hierdoor kreeg elke speler de kans om hun eigen unieke Shepard te smeden en diep in het rijke verhaal van het Mass Effect-universum te duiken.

Met andere woorden: het feit dat je ook kunt bepalen hoe iedereen Shepard ervaart dankzij de reacties die hij/zij geeft. Het zorgde voor een unieke dynamiek. Het is echt een game die ik zeker nog eens wil spelen, en als het even kan, op een Nintendo Switch.

Red Dead Redemption heeft dus wel bewezen dat Nintendo’s ‘oudere’ console nog een hoop trucjes kan.

Nintendo Switch en Steam Deck krijgen flinke concurrentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen