Redmi’s antwoord op iPhone 12 mini: compacte Android smartphone onderweg

Vorige week kondigde Apple de iPhone 12 mini aan: een van de meest compacte smartphones van de markt. Een smartphone die in het Android-landschap ontbreekt, maar waar Redmi mee bezig lijkt te zijn.

Er zijn wel degelijk compacte Android smartphones te vinden, maar niet ter grootte van de iPhone 12 mini. Gelukkig lijkt Xiaomi’s zusterbedrijf Redmi de plannen al te hebben.

Redmi’s antwoord op de iPhone 12 mini

Waar smartphones met de jaren alleen maar groter worden, lijkt het verlangen naar compacte smartphones te groeien. Dit jaar zagen we bijvoorbeeld het succes van de iPhone SE (2020) en nu is er ook grote interesse in de iPhone 12 mini. Een 5.4-inch smartphone in een behuizing die voorheen huishield aan een 4.7-inch smartphone. Het is een flinke stap vooruit die op dit moment alleen voor iOS-apparaten te vinden is. Althans, in deze proporties dan. Maar dit is uiteraard niet alleen een probleem dat zich bij de iPhone voordoet. Sterker nog: waar de grootste iPhone 6.7-inch is, zitten we met de Android-toestellen al tegen de 7-inch aan. Daarom is het ook zeker niet verkeerd om op dit gebied wat stappen te nemen. Iets dat Xiaomi’s dochterbedrijf Redmi dan ook van plan is.

Lu Weibing, Redmi’s algemeen directeur in China, bespreekt het onderwerp op Weibo. Dat is een Chinees social media platform dat veel weg heeft van Twitter. Weibing laat weten dat Redmi bezig is met plannen om een mini-smartphone op de markt te brengen. Al loopt het bedrijf wel tegen problemen aan. Zo moet er veel ingeleverd worden op het gebied van de batterij, om ervoor te zorgen dat een compacte smartphone werkelijkheid kan worden.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Voorkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er valt verder weinig op te maken uit het bericht van Weibing. We weten op dit moment dus ook niet of hij hardop denkt, of dat hij stiekem hint naar de toekomstplannen van Redmi.

Redmi moet inleveren voor een kleine vormfactor

Redmi’s Lu Weibing kaart overigens wel het juiste probleem aan in zijn bericht. Er zijn nu eenmaal zaken waarop ingeleverd moet worden, om ervoor te zorgen dat zo’n kleine smartphone werkt. Het is niet alleen van groot belang dat het toestel het juiste formaat heeft, maar ook dat de gebruikservaring als prettig wordt gezien. En dat is precies waar de uitdaging bij dit soort smartphones ligt.

Het is namelijk niet alleen de batterij die kleiner moet worden bij zo’n mini-smartphone. Er moeten ook voor andere zaken alternatieven gevonden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camerasensoren, luidsprekers en processors. De meeste chips zijn op het gebied van die laatste 7-nanometer, wat in zo’n vormfactor eigenlijk al te groot is. Het is mogelijk om de smartphone goed te laten presteren. Zo zijn er mogelijkheden tot snelladen en is het mogelijk om het apparaat krachtig te maken. Maar het is een hele moeilijke klus om ervoor te zorgen dat ze net zo goed zijn als de grotere telefoons.

Waarom lukt Apple het wel?

Toch krijgt Apple het voor elkaar om de 5.4-inch iPhone 12 mini net zo krachtig te maken als de 6.1-inch iPhone 12. Waarom krijgt het Amerikaanse bedrijf het dan wel voor elkaar?

iPhone 12 mini
De iPhone 12 mini (Afbeelding: Apple)

Dat heeft heeft voornamelijk te maken met de keuzes die Apple heeft gemaakt. Niet alleen voor deze smartphones, maar ook zeker in het verleden. Apple optimaliseert de batterij al jaren met software. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit veel minder groot hoeft te zijn, om gebruikers alsnog lang genoeg te kunnen voorzien. Waar de meeste Android smartphones vandaag de dag minimaal een accucapaciteit van 4000mAh hebben, is de nieuwe iPhone 12 mini bijvoorbeeld voorzien van een 2227mAh batterij. Wat dat betreft is er zeker een achterstand te vinden op de rest van de iPhone 12 line-up, maar het zal voor de gemiddelde gebruiker nog steeds meer dan voldoende zijn.

Daarnaast is de nieuwe A14 Bionic een 5-nanometer chip geworden, waardoor er meer ruimte over is voor overige zaken. Apple heeft op dit moment de middelen om met oplossingen te komen. Redmi moet waarschijnlijk een aantal moeilijke beslissingen maken. Maar dat de kans er is dat we ook op Android-gebied dit soort smartphones kunnen verwachten, is wat ons betreft alleen maar positief te noemen.

Reageer op artikel:
Redmi’s antwoord op iPhone 12 mini: compacte Android smartphone onderweg
Sluiten