WANT Chat: Wouter van der Meij maakt met Ohnana tents ‘de tent uitbranden’ verleden tijd

Iedereen die wel eens in een tent heeft geslapen is bekend met dit probleem: niet langer kunnen uitslapen dan acht uur omdat de zon op je tentje staat te branden. Wouter van de Meij was hier klaar mee en ontwierp zijn eigen tent, de Ohnana tent, die uitslapen in de brandende zon weer mogelijk maakt. Wij vroegen hem hoe hij de tent ontwikkelde, hoe hij werkt en meer..

Hi, stel jezelf even voor …

Hey! Ik ben Wouter van der Meij, een 24-jarige master-student in onze hoofdstad, maar ik ben opgegroeid in Julianadorp. Ik studeer Econometrie en Filosofie aan de VU.

Ongeveer 10 maanden geleden kwam ik op het idee om een tent te ontwikkelen die de hitte reflecteert en je cool houdt. Deze Ohnana tent heb ik op de crowdfunding website Kickstarter geplaatst, en daar was het een groot succes! Het is super om te zien hoe enthousiast mensen over Ohnana tents zijn.

Ohnana tent
Hoe kwam je op het idee voor Ohnana Tents?

Het initiële idee voor de tent kwam op het Melt! Festival in Duitsland. Ik was daar met een groep vrienden en het was vreselijk warm. Ik moest me op de kampeerplaats continu verplaatsen om een klein beetje schaduw te vinden. Twee jaar later ging ik naar een festival in Hongarije en ik wilde absoluut niet nog een keer in zo’n hete tent zitten.

Daar kwam ik op het idee om aluminiumfolie op mijn tent te gebruiken om te zorgen dat de hitte van de zon de tent niet in kwam. De tent zag er een beetje raar uit maar ik kon er wel goed in slapen. Zo was het idee van de Ohnana geboren.

”Wanneer er echter meer mogelijkheden zijn om de luchtgaten af te sluiten, denk ik dat de Ohnana je beter warm zal kunnen houden dan andere tenten.”

Er van uit gaande dat je nog niet eerder zelf een tent hebt ontworpen; Hoe heb je kennis opgedaan voor het ontwikkelen van de tent?

Ja dat is een goede vraag! Ik heb een standaard tent laten maken en er elke keer met trial en error nieuwe verbeteringen weten toe te passen. Veel mensen denken dat je een product in een keer goed kan ontwerpen, maar de waarheid is dat er altijd problemen zijn waar je in eerste instantie nog niet over hebt nagedacht. Wanneer je bereid bent om ergens hard voor te werken kun je veel dingen snel leren, zo ook het ontwerpen van een tent! Daarnaast kreeg ik ook hulp van een tentfabrikant.

Deze tent heeft de functie om mensen koel te houden. Met geavanceerde meetapparatuur konden we meten hoe goed hij hitte buiten hield. De huidige Ohnana is al het 5e model van een serie. Hij is op deze manier in een hele korte periode op een organische wijze ontwikkeld door steeds weer kleine verbeteringen door te voeren.

Ohnana tent
Wat zijn volgens jou de belangrijkste punten waar een goede tent aan moet voldoen? En hoe komen die terug in Ohnana?

Het allerbelangrijkste van een tent is dat je er goed in kunt slapen. Een goede temperatuur en een goede luchtcirculatie zijn ook belangrijk. Daarnaast is het gemak waarmee je hem opzet en hoe je hem weer kunt opbergen van belang. De Ohnana heeft een extra grote tentzak zodat hij, nog gemakkelijker dan een pop up tent, weer terug in de zak kan worden gestopt. Waterdichtheid en duurzaamheid zijn natuurlijk basisvereisten voor een tent. Wat ook vet is aan de Ohnana is dat je hem gemakkelijk kunt terugvinden op een festival terrein doordat het tentzeil het licht weerkaatst.

Het Ohnana tentzeil houdt hitte en licht buiten, kun je wat meer vertellen over hoe dit werkt?

Het werkt eigenlijk heel simpel. De binnentent en de buitentent hebben beide een reflectieve laag, dus de zonnestralen komen op het reflectief materiaal van de Ohnana terecht. Hierdoor wordt een groot gedeelte van het licht en de infrarode hittestralen weerkaatst. Dit zorgt ervoor dat er weinig licht en warmte de tent binnen komen en de tent geen broeikas wordt. Een normale tent is op een zonnige dag van 25 graden al snel 40 graden, terwijl het in de Ohnana tent in zo’n situatie maar 27 graden is.

Hoe is de kwaliteit en werking van het Ohnana tentzeil getest?

Haha, ja het was best wel pittig om het allemaal uit te testen! De Ohnana is in het voorjaar en in de winter ontwikkeld. Omdat het in Nederland niet warm genoeg was zijn we naar Servië en naar Los Angeles gegaan om de temperatuurmetingen te doen. Daarvoor hebben we een speciale thermometer die elke minuut (of sneller) een meting kan uitvoeren. Hiermee konden we de werking van de tent wiskundig testen.

Natuurlijk hebben we ook zelf in de tent geslapen en toen gekeken waar we tegenaan liepen. Elke keer als ons iets niet beviel hebben we er een oplossing voor moeten vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld een raampje bij het hoofdeinde toegevoegd, zodat je de frisse lucht van buiten kunt ademen.

Ohnana tent
De Ohnana tent is nu te pre-orderen. Wat moet er nog gebeuren voordat we de tent op campings en festivals zien staan?

Als je goed zoekt zou je ze deze zomer al kunnen vinden op Lowlands en Sziget. Er zijn nu iets meer dan 400 tenten verkocht, dus ze zullen nog ruim in de minderheid zijn. De Ohnana valt wel op, voornamelijk in het donker.

Verder hebben we grote plannen voor volgend jaar. We zullen dan ook actief festivals benaderen om daar op de luxe campings te staan. Volgend jaar zal je de Ohnana redelijk vaak tegen komen op festivals. Ze zijn nu trouwens ook gewoon al te bestellen, dus binnen 2 dagen heb je hem in huis. We hopen dat mensen hun positieve ervaringen over het slapen (en vooral het eindelijk kunnen uitslapen) in de Ohnana tent doorvertellen aan hun vrienden.

De herfst komt er aan maar dat houdt de echte diehard kampeerders niet tegen. Welke raad je aan om in de koudere maanden in te kamperen?

Stel dat het echt een stevige herfst is en het is goed koud dan zou ik een klassieke Coleman tent aanraden. Dat zijn goede, degelijke tenten voor de herfst.

”We hopen dat mensen hun positieve ervaringen over het slapen (en vooral het eindelijk kunnen uitslapen) in de Ohnana tent doorvertellen aan hun vrienden.”

Op lange termijn denk ik dat ook de Ohnana een goede optie wordt voor in de herfst en koudere maanden. Reflectief materiaal werkt namelijk ook isolerend. Het materiaal zorgt voor warmte als het buiten koud is, en koelte als het buiten heet is. Momenteel heeft de Ohnana veel luchtstroom wat ideaal is voor de zomer, maar misschien een beetje frisjes voor lagere temperaturen. Wanneer er echter meer mogelijkheden zijn om de luchtgaten af te sluiten, denk ik dat de Ohnana je beter warm zal kunnen houden dan andere tenten.

Ohnana tents
Wat is left in the future voor Ohnana tents?

We are just getting started! Met de Kickstartercampagne is ons al duidelijk geworden dat we een wereldwijde markt aan kunnen spreken. We hebben nu al de mogelijkheid om de Ohnana tent zoveel als we willen te distribueren in Europa en Noord-Amerika. Er is zelfs interesse uit Japan en Taiwan. Maar het belangrijkste is dat we de tent nog zodanig door ontwikkelen dat we de perfecte tent in handen hebben.

Persoonlijk denk ik aan een tent waar het luchtbed en de slaapzak al ingebouwd zijn. Het is evident dat je die in een tent nodig hebt. Als je een handige manier hebt om die op te rollen, ben je in een handomdraai klaar voor het kamperen. We willen ook een powerbank inbouwen in de ventilator zodat hij je telefoon op kan laden. Ook het 4 seizoenen aspect is zeer interessant. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen een toekomst kunnen bouwen waarin uit de tent worden gebrand behoort tot het verleden.

Ohnana tent

Meer inspirerende verhalen lezen van ondernemers die een oplossing hebben gevonden voor een probleem waar ze tegenaan liepen? Lees hier het interview met Erwin Oudshoorn over hoe hij met zijn Talki app weer gesprekken op gang brengt.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Wouter van der Meij maakt met Ohnana tents ‘de tent uitbranden’ verleden tijd
Sluiten